RS20165_KA-20140627-IMG_3655-scrRendhagyó, ám szándékaim szerint hagyományteremtő módon ma nem tanszékfoglaló, hanem leköszönő előadás hangzik el – nyitotta dr. Szél Ágoston rektor a Gyógyszerészeti Intézet igazgatóváltási ünnepségét, utalva dr. Klebovich Imre tízéves igazgatói tevékenységét bemutató beszámolójára. A rektor számadásnak nevezte az előadást, hozzátéve: érdekes nézőpont, amikor egy hivatalából leköszönő, sikeres vezető értékeli saját eredményeit.

RS20173_KA-20140627-IMG_3689-scrDr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja a Gyógyszerészeti Intézet születésére visszaemlékezve elmondta, hogy a korábban az egyetemi gyógyszertár keretében működő intézményt 1935-ben dr. Mozsonyi Sándor, a Gyógyszerésztudományi Kar első dékánja indította el önálló intézetként. Dr. Zelkó Romána hangsúlyozta: a most leköszönő igazgató vezetése alatt megújult az intézet infrastruktúrája, ami egyben megteremtette az ipari együttműködések alapját és megerősítette az értékteremtési szándékot.

RS20174_KA-20140627-IMG_3704-scrA Gyógyszerészeti Intézet kiemelt szerepet játszik a Gyógyszerésztudományi Kar oktatásában, kutatásában és a teljes magyar gyógyszerész szakmában – fogalmazott dr. Klebovich Imre leköszönő igazgató. A Gyógyszerésztudományi Kar egykori dékánja az intézet élén eltöltött tíz évéről beszámolva szólt az épület felújításáról, az ehhez szükséges közadakozás megszervezéséről, az infrastruktúra megújításáról, a műszerpark modernizálásáról, valamint a kapcsolatrendszer kiépítéséről. Az új laboratóriumok kialakítása egyben megalapozta az intézet stabilitását – emelte ki, egyúttal felhívta a figyelmet az értékmegőrzés fontosságára is. A leköszönő igazgató beszámolt arról, hogy vezetése alatt az intézetben növekedett az oktatók, a kutatók, a doktoranduszok és a sikeres TDK hallgatók száma, de kibővült a graduális képzésben oktatott tárgyak köre is. A Gyógyszerészeti Intézet munkatársai a rezidensképzésben, illetve a szakmai továbbképzésekben is részt vesznek, valamint opponensek és vizsgáztatók számos felsőoktatási intézményben, aminek köszönhetően egyúttal erősödött a más egyetemekkel való együttműködés – derült ki az előadásból. Kiemelve a fiatalítás fontosságát dr. Klebovich Imre úgy vélekedett, hogy a tudományos együttműködésekhez az intézet PhD-hallgatóinak, fiatal kutatóinak tanulmányútjai jelentősen hozzájárulnak, hiszen a más országokban szerzett ismereteiket később itthon hasznosítják.

RS20183_KA-20140627-IMG_3729-scr

A leköszönő igazgató megemlítette a tudományos közéletben való aktív részvételt, ismertette a publikációk, nemzetközi konferenciaszervezések, kitüntetések, szabadalmak, fejlesztések, elnyert pályázatok számát, emellett a kiemelt ipari partnereket is nevesítette, valamint szólt arról az öt készítményről, melyet az intézet kutatói a közelmúltban fejlesztettek ki. Hangsúlyozta a csapatmunka jelentőségét, egyúttal megköszönte munkatársai segítségét és szakmai igényességét, illetve kiemelte hitüket a közös célok megvalósításában. „Örömmel adom át székemet dr. Antal Istvánnak, mert így olyan ember kezébe kerül a stafétabot, aki szakmailag, emberileg és erkölcsileg is kimagasló” – mondta dr. Klebovich Imre, egyúttal sok erőt, kitartást és alázatot kívánt utódjának a munkához.

RS20188_KA-20140627-IMG_3745-scr

Az intézet elmúlt tíz évének nem csupán tanúja, hanem részese is voltam – számolt be dr. Antal István, a Gyógyszerészeti Intézet új kinevezett igazgatója. „Elődöm jó példát mutatott lelkesedésével, áldozatkészségével, RS20194_KA-20140627-IMG_3766-scrvalamint nyitottságával, amivel egyúttal a gyógyszertechnológia infrastruktúrájának fejlesztéséhez is hozzájárult” – fogalmazott, majd a munkatársak nevében kitüntető oklevelet adott át az elmúlt tíz év igazgatói tevékenységéért dr. Klebovich Imrének. „Folytatás következik, csak a szereposztás változik” – zárta ünnepi beszédét az új igazgató.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.