Az Innovációs Központ (IK) Science2Business szolgáltatásairól, ötletről, háttérkutatásról és szabadalomról is hallhattak az érdeklődő kutatók az Elméleti Orvostudományi Központban. „Előkelő helyen állunk a tudományos publikációk, citációk és impakt faktorok vonatkozásában, ám szeretnénk büszkék lenni arra is, hogy kutatóink innovatív ötletei diagnosztikumok vagy terápia formájában a betegekhez is eljutnak” – mondta dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a Technológia Transzfer információs rendezvényén.

RS18975_KA-20140617-IMG_1988-techtransfer-eloadas-scrA rektorhelyettes hangsúlyozta a vállalkozói szemlélet fontosságát, egyben beszámolt arról is, hogy ennek megerősítésére a Semmelweis Egyetem szenátusa néhány hónappal ezelőtt létrehozta az Innovációs Díjat. Innováció a Rubik kocka, amit a világon minden hetedik ember tartott már a kezében, az orvosoknak pedig a szintén magyar fejlesztésű prezi óriási találmány – fogalmazott dr. Molnár Mária Judit. „Fontos, hogy az egyetem ne bürokratikus akadályokat gördítsen az innovatív ötletek megvalósítása elé, hanem támogassa az alapkutatásokat. Az új európai egyetemek feladata ugyanis egyebek mellett az ötletek piacra kerülésének elősegítése” – vélekedett. A rektorhelyettes szerint ma már nem képzelhető el modern, haladó egyetem új típusú menedzsment nélkül. A kutatóknak fel kell venniük a versenyt azokkal, akik az ipari szférában dolgoznak, mert cél, hogy az innovatív ötleteket az ipari partnerek hasznosítani tudják. A Semmelweis Egyetem is ezt támogatja struktúrájának átalakításával, az Innovációs Központ, valamint az Innovációs Díj megalapításával – számolt be dr. Molnár Mária Judit.

RS18971_KA-20140617-IMG_2012-techtransfer-eloadas-scrAz Innovációs Központ a kutatási és innovációs stratégia megtervezéséhez, illetve megvalósításához nyújt segítséget annak érdekében, hogy az egyetem megtarthassa és megerősíthesse versenyképességét – fogalmazott dr. Farkas Lilla, az IK igazgatója. Elmondása szerint az IK egyebek mellett jogi tanácsadással, háttérkutatásokkal, illetve az ipari partnerek felkeresésével segíti a kutatók ötleteit, amikből így találmány, majd szabadalom válhat. „Az egyetem régóta a tudás fellegvára, de ugyanilyen jónak kell lennie a tudás menedzselésében is” – fejtette ki dr. Farkas Lilla, aki úgy véli, ennek megvalósításához elengedhetetlen a könnyen elérhető kutatási infranstruktúra. Végső cél, hogy a Semmelweis Egyetem ne csak a hazai legversenyképesebb egyetemek között szerepeljen, hanem a nemzetközi élvonalba is bekerüljön. Fontos a hallgatók, kutatók hasznosítható ötleteinek segítése, az Innovációs Díjjal ezért a leginnovatívabb TDK és PhD munkát, valamint teoretikai és klinikai kutatást fogják támogatni – számolt be az igazgató, hozzátéve: olyan ötlettel érdemes pályázni, ami bevihető a köznapi életbe, tehát társadalmi hasznosíthatóságára is van lehetőség.

RS18967_KA-20140617-IMG_2025-techtransfer-eloadas-scr (1)Dr. Pesti Szabolcs, az IK technológia transzfer managere kiemelte a háttérkutatás fontosságát: a Technológia Transzfer iroda minden projekt esetében elvégzi a piaci és a gazdasági oldal, valamint a versenytársak és a szabadalom vizsgálatát, ezek az információk pedig segítenek megválaszolni, melyik ötlet válhat hasznosítható termékké. Utalt arra is: akkor tudnak még eredményesebbek lenni, ha maga a kutató is rendelkezik saját ötletéről bizonyos háttérinformációval.

RS18962_KA-20140617-IMG_2072-techtransfer-eloadas-scrA rendezvény zárásaként hagyományteremtő módon „Találkozó a vállalkozó kutatóval – Egy sikeres tudományos találmány útja” címmel két olyan kutató számolt be eredményeiről, akiknek innovatív ötletüket gyakorlati területen is sikerült megvalósítaniuk. Dr. Szigeti Krisztián és dr. Osváth Szabolcs, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet kutatóinak beszámolójából kiderült: hogyan lehet egy képalkotási ötletből publikáció, majd szabadalom, egyúttal beavattak az ehhez szükséges adminisztratív, illetve pénzügyi háttérbe is.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.