A látogatás elsődleges célja a kelet-kínai Zhejiang tartomány Ningbo városában megrendezett „China Ningbo–CEEC Economic and Cultural Exchange Week” címmel rendezett eseménysorozaton, ezen belül az egészségügyi és orvosi együttműködés szemináriumon való részvétel volt. Az eseményen  Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató vett részt.

A kínai út jó alkalom volt arra, hogy Sanghajban a delegáció felvegye a kapcsolatot az egyetem meglévő partnereivel, illetve megteremtse további kapcsolatok kialakításának lehetőségét. A szervezett program szerint a delegáció tagjai megbeszéléseket folytattak a sanghaji Hu-Jinhua Health Education and Promotion Center vezetőivel, a sanghaji Jiao Tong School of Nursing vezetőivel, a Putuo District Central Hospital vezetésével és a Huangpu District Health Bureau képviselőivel. A programot támogatta a Sanghaji Magyar Főkonzulátus; a szervezésben és megvalósításban az oktatási–kulturális szakdiplomata, dr. Révész Ágota működött közre.

Ningbo_kórház1_1

A hétmilliós lakosságú Ningbo városában megrendezett kétnapos esemény lehetőséget teremtett arra, hogy az egyetem képviselői a helyszínen tájékozódjanak a város és a tartomány folyamatban lévő egészségügyi ellátási reformjainak aktualitásairól, és megbeszéléseket folytassanak egészségpolitikai döntéshozókkal: Ningbo és Huangzhou városok egészségügyi bizottságainak vezetőivel, kórházi vezetőkkel, valamint az egészségügyi felsőoktatás a rendezvényen megjelent képviselőivel. A delegációt a Ningboi Orvostudományi Egyetem és egyik klinikájának vezetői fogadták. A megbeszélések alatt a kínai fél jelezte, hogy prioritást élvez az egészségügyi alapellátás fejlesztése, ezen belül az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelten a szakemberek képzése, továbbképzése. Az ápolóképzés, az egészségügyi menedzserképzés, illetve az orvos továbbképzés.

Jiao_tong1_1Sanghajban a Huangpu District Health Bureau elnökének közreműködésével az egyetem képviselői a Shanghai Health Education Institute vezetőivel tárgyalták a Semmelweis Egyetem – kiemelten az ETK – lehetséges bekapcsolódási lehetőségeit és módját a folyamatban lévő egészségügyi reformok megvalósításába. A megbeszélés egy korábbi, előkészítő–bemutatkozó tárgyalás eredményeként jött létre. A 2007 óta sikeresen működő csereprogram továbbfejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt az ETK dékánja a sanghaji Jiao Tong School of Nursing vezetésével egy barátságos hangulatú munkaebéd keretében. A röviden bemutatott védőnőképzés és védőnői hálózat rendszere és működése nagy érdeklődést váltott ki a kínai partnerek részéről, akik elfogadták dr. Nagy Zoltán dékán meghívását Magyarországra.

A Huang Pu kerület Egészségügyi Bizottságának tagjaival folytatott megbeszélés megerősítette a korábbi tárgyalások konklúzióit, miszerint a régióban komoly igény mutatkozik a Semmelweis Egyetem képzési, továbbképzési programjaira elsősorban az ápolóképzés, dietetikus képzés és egészségügyi menedzserképzés területein. Továbbá több együttműködési lehetőség is kínálkozik a hagyományos kínai gyógyászat programunk fejlesztésében.

Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.