RS18083_KA-20140610-IMG_9215-rektori-palyamunkak-scrÖsszesen 49 egyszerzős és 8 kétszerzős rektori pályamunkát díjaztak, illetve részesítettek dicséretben a 2013/14-es tanévben. 36 pályamunka ért el első, második, illetve harmadik helyezést, míg 21 pályázat kapott dicséretet.

A Semmelweis Szalonban rendezett ünnepélyes eredményhirdetésen dr. Szél Ágoston rektor hangsúlyozta: az egyetem egyik kiemelt feladata, hogy ne csak átadja az ismereteket, de szerepet vállaljon az új tudományos eredmények létrehozásában is. A pályamunkát benyújtók már ez utóbbiban, vagyis az új tudás megszerzésében is részt vesznek, aminek kiemelt jelentősége van abban a korban, mikor még a könyvben található ismeretek elsajátítása az elsődleges – mutatott rá a rektor. A díjazottak potenciális leendő kollégáink is, hiszen aki rektori pályamunkát ír, abban van annyi elköteleződés, hogy megfontolja az egyetemi munkavállalást – tette hozzá dr. Szél Ágoston, kiemelve, hogy saját tapasztalata szerint felemelő érzés azon a helyen dolgozni, ahol korábban hallgató volt az ember.

RS18074_KA-20140610-IMG_9255-rektori-palyamunkak-scrDr. Tímár József oktatási rektorhelyettes beszédében kitért arra, hogy a rektori pályamunka a tudományos diákköri tevékenység egyik megnyilvánulási formája, szerves része az egyetemen folyó hallgatói kutatómunkának. Nagyon magas színvonalú verseny alakult ki, első, második díjat gyakorlatilag már nem lehet nyerni a Semmelweis Egyetemen megjelent tudományos közlemény nélkül – emelte ki. Mint azt a rektorhelyettes ismertette: az Általános Orvostudományi Karon 22 intézet diákja nyert, ami mutatja, hogy nagyon sok intézetben magas szintű a diákköri munka. Kiemelkedik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, ahol négy pályamunkát gondoztak, valamint az Élettani Intézet és az Orvosi Biokémiai Intézet, ahonnan hárman-hárman nyertek. További öt olyan intézet van, ahonnan két nyertes pályázat került ki: a két patológiai intézet, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika.

RS18047_KA-20140610-IMG_9383-rektori-palyamunkak-scrA Fogorvostudományi Karról heten, míg a Gyógyszerésztudományi Karról hárman nyújtottak be nyertes pályamunkát. Az elismerésekről szóló okleveleket dr. Szél Ágoston és dr. Tímár József adták át; a díjazottak teljes névsora ide kattintva letölthető.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.