RS17404_KA-20140522-IMG_3809-ESSR-kongresszus-scrBudapesten rendezték meg a Sebészeti Kutatások Európai Társaságának (European Society for Surgical Research, ESSR) 49. kongresszusát, melyre mintegy háromszáz résztvevő érkezett a világ negyven országából. „Minden évben nagy a verseny a szervezés jogáért, így a hazai kísérletes sebészeti munka elismerése is az, hogy az ESSR-nek idén Magyarországra esett a választása” – mondta honlapunknak dr. Wéber György, a kongresszus tiszteletbeli elnöke, a Semmelweis Egyetem Kísérletes Sebészeti Műtéttani Intézetének igazgatója, hozzátéve, hogy hárman kaptak felkérést a szervezésre. A kongresszus elnöke dr. Szíjártó Attila, a SE I. Sz. Sebészeti Klinika Kísérleti Műtőjének vezetője, míg főtitkára a szintén az I. Sz. Sebészeti Klinikán dolgozó dr. Ónody Péter volt.

RS17314_KA-20140521-IMG_3273-sebesz.-konferencia-gyakorlat-scrA kongresszust megelőző napon több gyakorlati kurzust is szerveztek a résztvevők számára a Semmelweis Egyetemen. A májsebészetre és máj transzplantációra szakosodott sebészeknek a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet Klinikai Anatómiai Kutatólaboratóriuma tartott „hands-on” kurzust, melyen dr. Szél Ágoston rektor, az intézet vezetője köszöntötte a résztvevőket. A májsebészeti technikák tökéletes elsajátítását és begyakorlását speciális eljárással fixált cadavereken végrehajtott műtét-szimuláció tette lehetővé.

Az Advanced Hepato-Biliary Cadaveric Surgery Simulation Course egynapos képzési programján hét magyar és külföldi sebész vett részt. A kurzus szervezői dr. Nemeskéri Ágnes egyetemi docens, dr. Kiss Mátyás egyetemi tanársegéd (Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet), Dr. Rahul R. Deshpande (North Manchester General Hospital, Department of Hepato-Pancreato-Biliary Surgery), dr. Szijártó Attila egyetemi adjunktus (I. Sz. Sebészeti Klinika), valamint dr. Szuák András egyetemi tanársegéd voltak, míg az oktatást a kurzuson dr. Rahul R. Deshpande, dr. Kóbori László, dr. Kiss Mátyás és dr. Németh Károly végezte.

A modern májsebészet, azon belül is az élődonoros máj transzplantáció nélkülözhetetlen alapja az ér- és epeút szerkezeti variációk minden eddiginél magasabb szintű ismerete. Több száz máj- és felsőhasi érrendszeri korróziós öntvény segítette a résztvevő sebészeket a variációk tanulmányozásában – tájékoztatott dr. Nemeskéri Ágnes.

17338_transformA Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet Herceghalmon kialakított „George Berci” Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriumában haladó laparoszkópos tanfolyamot tartottak, melyre mintegy féltucatnyi országból érkeztek résztvevők. Itt elsősorban a varrási technikák álltak a középpontban, ugyanis ez az, ami komoly technikai nehézséget jelent a laparoszkópos műtétek során.

George Berci” Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratórium - HerceghalomA kongresszus előtt a publikációról és a klinikai kutatások lefolytatásáról szerveztek még tanfolyamokat.

A Sebészeti Kutatások Európai Társaságának éves kongresszusai hagyományosan szerteágazó témaköröket ölelnek fel, általában a sebészeti kutatás különböző aspektusaival foglalkoznak. A három nap alatt így a hasfali sérvtől a nőgyógyászati problémákig számos téma szóba került. Kiemelt szerephez jutott a májsebészet, a májjal kapcsolatos kutatások, a laparoszkópia technikai részletei és oktatása, az endoszkópia, valamint a NOTES, vagyis a természetes testnyíláson keresztüli, heg nélküli sebészet.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Szigetváry Zsolt – Semmelweis Egyetem