RS17347__ZZS1418-scrInformációs napot tartott a Semmelweis Egyetem megújult Innovációs Központja (SE IK). Dr. Farkas Lilla hangsúlyozta: a szervezet missziója, hogy professzionális, teljes körű és egységes tudásmenedzsmentet alakítson ki az egyetemen. Az igazgató beszámolt arról is: a Semmelweis Egyetem innovációs díjat alapított.

Dr. Farkas Lilla előadásában felidézte: az Innovációs Központ viszonylag új szervezeti egység az egyetemen, a Szenátus tavaly nyáron döntött erről. Az IK a legfelső vezetés irányítása alatt áll, a tudományos rektorhelyettes felügyeli a munkáját. Felelősek vagyunk az egyetem K+F tevékenységének szabályozásáért, irányításáért, szervezéséért, amely területet átfogóan és egységesen szeretnénk kezelni – összegezte. Hozzátette: céljuk az is, hogy az egyetem a K+F területen nemzetközi összehasonlításban is jól fejlődjön, melyhez az Innovációs Központ adja a menedzsmentet.

RS17348__ZZS1426-scrAz egyetem különböző szervezeti egységeiről érkezett érdeklődőknek az IK tevékenységéről azt mondta: szolgáltatást szeretnének nyújtani a kutatóknak, annak érdekében, hogy a kétségbeesés és az asztalon felhalmozódott kupacnyi adminisztráció helyett arra koncentrálhassanak, amihez igazán értenek.

Kiemelte: a kutatás területén teljes körű tudásmenedzsmentet akarnak kialakítani, melynek része a pályázati- és projektmenedzsment, a technológia-tudástranszfer és innováció menedzsment, illetve képzések szervezése a kutatás és az innováció menedzsment területén. Ide tartozik a centrális kapcsolattartás is: az IK a tudomány, a gazdaság és a támogatószervezetek képviselőivel kommunikál, valamint adatbázisok és kapcsolati hálózatok létrehozását, ápolását is végzi. Ezzel kapcsolatban kitért arra: szeretnék elérni, hogy ha bármelyik ipari cég a vállalkozásához kutatási partnert keres, akkor először a Semmelweis Egyetem jusson eszébe.

RS17349__ZZS1434-scrDr. Farkas Lilla elképzelése szerint az egyetem olyan térségi centrummá válik majd, amely modelleket tud adni hasonló intézményeknek. A jövőben ez olyan lehetőség az egyetem számára, mellyel biztosíthatjuk, hogy megmaradjon a hírneve, a legjobb hallgatók akarjanak nálunk tanulni, a legjobb kutatók jelentkezzenek hozzánk és a kutatóink csak tapasztalatszerzés miatt menjenek külföldre, de ne maradjanak ott – fogalmazott.

Az igazgató fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem kutatói nyitottak legyenek az innovációra és kialakuljon egy ilyen szemlélet az egész egyetemen. Ennek érdekében az Innovációs Központ mindent megtesz, egyebek mellett folyamatosan kommunikál a lehetőségekről. Mint mondta, szeretnék fejleszteni a pályázati hírlevelet, dolgoznak az egyetemi tudástérképen és áttekintik a pályázati szabályzathoz érkező eseteleges módosítási javaslatokat.

Az igazgató bejelentette: a Szenátus döntött a Semmelweis Innovációs Díj létrehozásáról, melyet a leginnovatívabb TDK munka, a leginnovatívabb PhD munka és a leginnovatívabb kutatási munka (klinikai, illetve nem klinikai) kategóriájában adnak majd át várhatóan jövő januárban, az egyetem innovációs napján. A kiírás a tervek szerint júniusban jelenik meg.

RS17345__ZZS1354-scrEz követően több előadás is elhangzott. Szitáné dr. Kazai Ágnes, az IK Pályázat és Projektmenedzsment Iroda vezetője a Horizont 2020 keretprogram szerkezetéről, költségvetéséről, alprogramjairól beszélt, majd Horváth Dóra részletezte a részvételi szabályokat és a 2014-2015-ös munkaprogramot. Dr. Fésüs Ágnes pedig a Participant Portal működését mutatta be. Az előadások után a felmerült kérdésekre válaszoltak az Innovációs Központ munkatársai.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.