A Sebészeti Kutatások Európai Társaságának idén Budapesten megrendezett, 49. kongresszusának keretében – a szervezők felkérésére – „hands-on” kurzust tartottak a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet Anatómiai Kutatólaboratóriumában. A gyakorlati kurzuson dr. Szél Ágoston rektor, az intézet vezetője köszöntötte a résztvevőket.

RS17314_KA-20140521-IMG_3273-sebesz.-konferencia-gyakorlat-scrA képzés során a májsebészeti technikák tökéletes elsajátítását és begyakorlását speciális eljárással fixált cadavereken végrehajtott műtét-szimuláció tette lehetővé. Az Advanced Hepato-Biliary Cadaveric Surgery Simulation Course egynapos képzési programján hét magyar és külföldi sebész vett részt.

RS17293_KA-20140521-IMG_3364-sebesz.-konferencia-gyakorlat-scrA kurzus szervezői dr. Nemeskéri Ágnes egyetemi docens, dr. Kiss Mátyás egyetemi tanársegéd (Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet), Dr. Rahul R. Deshpande (North Manchester General Hospital, Department of Hepato-Pancreato-Biliary Surgery) és dr. Harsányi László igazgató (I. Sz. Sebészeti Klinika), valamint dr. Szijártó Attila egyetemi adjunktus (I. Sz. Sebészeti Klinika) voltak, míg az oktatást a kurzuson dr. Rahul R. Deshpande, dr. Harsányi László, dr. Kóbori László, dr. Kiss Mátyás és dr. Németh Károly végezte.

RS17284_KA-20140521-IMG_3392-sebesz.-konferencia-gyakorlat-scrA modern májsebészet, azon belül is az élődonoros máj transzplantáció nélkülözhetetlen alapja az ér- és epeút szerkezeti variációk minden eddiginél magasabb szintű ismerete. Több száz máj- és felsőhasi érrendszeri korróziós öntvény segítette a résztvevő sebészeket a variációk tanulmányozásában – tájékoztatott dr. Nemeskéri Ágnes.

A tanfolyam lehetőséget nyújtott a májrezekciós, máj-split technikák (szegment rezekció, full left-full right split, left lateral split) CT és színkódolt műgyantával töltött post mortem májon történő szimulálására is. A máj-split végrehajtása előtt a sebész résztvevők a CT-felvételeken azonosított vasculobiliáris variációk alapján döntöttek a split síkjáról és írásban készítettek műtéti tervet.

RS17288_KA-20140521-IMG_3380-sebesz.-konferencia-gyakorlat-scrEz a módszer, vagyis a „CT-guided ex situ Liver Split Model” világviszonylatban egyedülálló, kifejlesztői dr. Kiss Mátyás, Kürti Zsuzsa, dr. Pápai Zsolt, dr. Nemeskéri Ágnes, akik a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika munkatársaival, dr. Dudás Ibolykával és dr. Karlinger Kingával együttműködésben dolgoztak. „A precíz műtéttervezés és sebészi végrehajtás begyakorlása, az általunk kidolgozott oktatási metodikával, nagyban hozzájárulhat az élődonoros máj transzplantációk eredményességének növeléséhez, a májrezekciók posztoperatív szövődményeinek csökkentéséhez” – hívta fel a figyelmet dr. Nemeskéri Ágnes.

DP
Forrás: Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem