Rekordszámú érdeklődő vett részt a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gyermeksebész Társaság közös rendezvényén, ami a szakorvosok számára egyúttal gyermekgyógyászati továbbképző tanfolyamként is szerveződött. A háromnapos rendezvény fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök volt, aki levélben köszöntötte a résztvevőket. Az esemény megnyitóján a Semmelweis Egyetem hat munkatársa vehetett át elismerést.

RS17529_DSC_0019-scr„Schöpf-Merei Ágost 175 éve alapította Magyarország első gyermekkórházát, 100 éves a magyar gyermeksebészet, illetve 90 éve alakult a Magyar Gyermekorvosok Társasága, ezek már önmagukban elegendőek lennének egy jubileumi kongresszus szervezéséhez” – fogalmazott köszöntőjében dr. Tulassay Tivadar, a kongresszus elnöke. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára hozzátette: a múlt mellett ugyanakkor arról is meg kell emlékezni, hogy köztünk is élnek olyan jeles egyéniségek, akikre az utókor úgy fog tekinteni, mint mi most a nagy elődökre.

Dr. Kellemayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese emlékeztetett: évszázadokon át a gyermekek voltak a társadalom legelhanyagoltabb tagjai, ám a gyermekgyógyászat fejlődésének köszönhetően ma már egészen más a helyzet. Arra is kitért, hogy ellentétben más orvosi diszciplínákkal a gyermekgyógyász a teljes embert kezeli.

Dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a hazai egészségpolitikai hagyományok fontosságát emelte ki. Példaként a 18. században indult bábaképzést említette, mely Európában egyedülálló kezdeményezésként jelentős mértékben hozzájárult a gyermekhalandóság csökkenéséhez.

RS17531_DSC_0020-scrDr. Poór Gyula, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke a szövetség feladatának nevezte a multidiszciplináris tudományos megközelítést, valamint az orvostársadalom, a civil szféra és a betegek közötti kapcsolat javítását.

Óriási eredményként értékelte dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség főigazgatója, hogy ennyi, a gyermekellátásban dolgozó szakember három napot tölthet együtt. Véleménye szerint a különböző szakmák találkozásának köszönhetően a résztvevők új látásmódokat is elsajátíthatnak.

Dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke úgy fogalmazott, a kongresszus magas szintű tudományos programja a gyermekgyógyászat minden területére rálátást biztosít.

A kettős jubileum alkalmából először vehetünk részt együtt tudományos rendezvényen – mondta dr. Sárközi Sándor, a Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke, utalva arra, hogy a gyerekgyógyászok és gyermeksebészek társasága közösen szervezte a nagygyűlést. 

RS17526_DSC_0031-scr (1)A két nyitó ünnepi beszéd egyikét dr. Tulassay Tivadar tartotta, aki a hazai gyermekgyógyászat 175 évét a szakma kiemelkedő képviselőivel illusztrálta. Példaként többek között Schöpf-Merei Ágostot, Heim Pált és Kerpel Fronius Ödönt említette, akiktől szerinte meg lehetett tanulni, hogyan lehet valaki a nyelvét szerető magyar ember, a tudományban pedig haladó világpolgár. Hozzátette: a gyerekek szeretete mindent felülír a gyermekorvosok történetében.

A gyermeksebészet száz évéről tartott előadásában dr. Verebély Tibor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára emlékeztetett arra, hogy a klinikán Bókay hozott létre elsőként önálló gyermeksebészeti osztályt Magyarországon 1914-ben, Nagy Britanniát öt évvel megelőzve. Kiemelte dr. Koós Aurél szerepét, aki az osztály vezetőjeként szintén sokat tett a gyermeksebészet megszilárdításáért.

A kongresszus megnyitójának második felében átadták a Magyar Gyermekorvosok Társasága, valamint a Petényi Alapítvány díjait. Dr. Machay Tamás, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára Schöpf-Merei díjban, dr. Verebély Tibor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára Bókay-díjban, dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének egyetemi tanára pedig Kerpel-Fronius díjban részesült, míg Heim Pál, a díj névadójának dédunokája Heim Pál díjat vehetett át dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökétől. Dr. Nobilis András, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közelmúltban elhunyt egyetemi docensének érdemeit posztumusz Bókay-díjjal ismerték el, melyet özvegye és egyik fia vehetett át. 

RS17520_DSC_0095-scrDr. Fekete György, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára, a Petényi kuratórium elnöke a dr. Petényi Géza-díjakat adta át, amire közleményeikkel pályázhattak a 44 év alatti gyermekorvosok. Az első díjat dr. Müller Katalin Eszter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársa vehette át. Második helyezett lett dr. Lohner Szimonetta (Pécsi Tudományegyetem), míg megosztott harmadikként dr. Szakszon Katalin (Debreceni Egyetem), valamint dr. Marics Gábor és dr. Szabó Dolóresz, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai kaptak elismerést. A díj átvételét követően dr. Müller Katalin Eszter röviden ismertette munkáját: ő fejleszti az egyetlen gyermek IBD regisztert, a HUPIR-t, melyben országos lefedettséget biztosítva mára közel ezer gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermek vesz részt.

A rendezvény tudományos nyitóelőadását dr. Kellermayer Miklós tartotta „A képzelőerő határai – utazás a nanovilágtól az élő organizmusig” címmel. Úgy fogalmazott, ha egy katasztrófa következtében elpusztulna valamennyi tudományos eredmény, és csupán egyetlen mondatot menthetnénk meg az utókor számára, annak az atomelméletről kell szólnia. Kiemelte a kíváncsiság és a felfedezés örömének fontosságát. Rávilágított, hogyan lehet megvizsgálni, akár meghallgatni egyetlen molekulát, de azt is kifejtette, hogy a legkisebb molekula mellett a ma mérhető leghosszabb távolság az univerzum határáig tart.

A háromnapos kongresszuson egyebek mellett a neonatológia, onko-haematológia, gyereknephrológia, kardiológia, diabetológia, pulmonológia, radiológia, valamint a neurológia témakörében hangzottak el előadások. A poszter-bemutatók során ikervizsgálatokról, a gyerekkori TBC-ről illetve a rotavírusról is tájékozódhattak a résztvevők.

Mozer Mária

Fotók: Rendes-Szabó Gabriella

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.