Második alkalommal szervezett közös, nemzetközi PhD-konferenciát a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „From Medicine to Bionics” címmel.

FROM MEDICINE TO BIONICS - PHD konferenciaDr. Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora köszöntőjében kiemelte: a multidiszciplinaritás megjelenése hatalmas áttörést hozott a humán betegségek vizsgálata, lehetséges kezelése terén. A multidiszciplináris megközelítés átfogja az orvostudományt, az idegtudományt, a molekuláris biológiát, a genetikát, a gyógyszertant, a kémiát éppúgy, mint újabban a fizikát, a nanoelektronikát, -magnetikát, -optikát és az informatikát.

Ez a metodológiai változás teljesen más formájú kutatócsoportokat igényel, olyanokat, melyekben a fentebb részletezett tudományágak szakértői benne vannak, és együtt tudnak a konkrét kérdésekre fókuszálni.  Mindezért a természettudomány ismét egy egyesített tudomány lett, a korábban önállóan fejlődő és működő tudományágak kooperációja által, és ez a természettudomány kész az emberi egészség helyreállításának szolgálatába állni.

Dr. Szuromi Szabolcs előadásában röviden bemutatta az orvostudomány fejlődését, és kitért több kiemelkedő személy munkájára, akik tudományos mérföldköveket jelentettek a gyógyításban. Ugyanakkor, jegyezte meg, ma már tudjuk, hogy például az idegrendszer mennyivel bonyolultabb, mint ahogy azt Hippokratész vagy akár Alessandro Benedetti gondolta, az új multidiszciplináris, bionikai technikák pedig még közelebb visznek a teljes rendszer megismeréséhez.

FROM MEDICINE TO BIONICS - PHD konferenciaDr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte, hogy a nemzetközi PhD-konferencia mindkét főszereplője a közös ősegyetem, a Pázmány Péter kardinális által majdnem 380 évvel ezelőtt alapított Nagyszombati Egyetem leszármazottja. A két nagy hírű egyetem büszke a közös eredetre, de büszke arra is, hogy külön úton járva is kiemelkedő eredményeket ér el a maga területén.  Az autonómia és a saját arculat fenntartása mellett ugyanakkor egyre fontosabb a közös eredmények és a szinergiák kiaknázása – mutatott rá dr. Szél Ágoston, hozzátéve, hogy a 20. század végén, a 21. század elején világossá vált, hogy azok az egyetemek, melyek elszigetelik magukat, nem küldenek és fogadnak kutatókat, tudósokat, nem tudnak lépést tartani.

FROM MEDICINE TO BIONICS - PHD konferenciaMíg a középkorban, majd évszázadokon át, annak ellenére, hogy szívesen fogadtak érdeklődő külső tanítványokat az egyetemek, tudásukat féltve és féltékenyen őrizték, mára annyira nemzetköziesedett a tudás és olyan mértékben közkinccsé vált, hogy elrejtése egyre kevésbé kifizetődő. 2014-ben nyugodtan mondhatjuk, hogy a magányos kutatók és egyetemek kora lejárt, és olyan nemzetközi konzorciumok, tudásgyárak jöttek létre, amelyek együtt akarják saját jövőjüket felépíteni.

Ma már nyilvánvaló, hogy ha két hasonló vagy éppen érintkező tudományterületen dolgozó egyetem együttesen is jelentkezik a tudományos közvélemény előtt, nem követ el hibát. A PhD-hallgatók munkássága pedig az az akadémiai tevékenység, amelyen keresztül a legmarkánsabban tudja bemutatni eredményeit egy egyetem – mutatott rá a rektor.

FROM MEDICINE TO BIONICS - PHD konferenciaA két napos konferencia nyitó előadását dr. Kendall L. Knight tartotta, aki a University of Massachusetts Medical School Biokémiai és Molekuláris Farmakológiai Intézetének professzora, „Studies of cellular mechanism for the maintenance of genome integrity using tools ranging from cell biology to super-resolution microscopy to single molecule biochemistry” címmel. A program keretében – amely magában foglalta a legújabb orvostudományi, molekuláris biológiai, gyógyszer-kémiai, gyógyszerészeti, nanoelektronikai, nanomagnetikai, és nano-optikai területeket – nyolc főelőadás hangzott el, a régió legjobb kutatóintézeteiből és egyetemeiről érkezett PhD-hallgatók közül mintegy ötvenen mutatták be eddigi – főképp team-munkában végzett – tudományos eredményeiket.

FROM MEDICINE TO BIONICS - PHD konferenciaA konferencia két szekciójának szervezői dr. Rácz Károly, a SE Doktori Tanácsának elnöke, dr. Mátyus Péter, a SE Szerves Vegytani Intézetének igazgatója és dr. Roska Tamás a PPKE laboratórium-igazgató professzora voltak. A nemzetközi programot  a PPKE, a SE, valamint a két intézmény által létrehozott Bionikai Innovációs Központ tudományos együttműködésének részeként rendezték meg.

Dobozi Pálma, ppke.hu
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.