RS16963_KA-20140511-IMG_9763-bokay-nyiltnap-scrIdén 175 éves az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, ez alkalomból nyílt nappal várták az érdeklődőket, családokat, kismamákat. A „Nyílik a Bókay” nevű eseményre több mint 100 család látogatott el – mondta dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója. A beteg gyerekek gyógyítása mellett a betegségek megelőzése legalább olyan fontos, tehát a prevenció jegyében szervezték az eseményt, illetve szerették volna megmutatni, hogy hogyan is működik egy gyerekgyógyászati intézmény – fogalmazott dr. Szabó Attila. A nyílt napra a Bókay klinika egy tájékoztató füzettel is készült, amiben összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a leggyakrabban előforduló gyerekbetegségekről a szülők számára.

RS16958_KA-20140511-IMG_9792-bokay-nyiltnap-scrA gyerekek az interaktív programokat kedvelték a leginkább, ahol a többi között lehetőségük volt arra, hogy beöltözve, saját maguk megtanuljanak néhány olyan fogást, amelyet egyébként az orvosok is végeznek. Kipróbálhatták például, hogy milyen egy koraszülött csecsemőt táplálni az inkubátorban. Nagyon népszerű volt a táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatos szintén interaktív program is, ahol azon túl, hogy megtanulhatták a gyerekek az egészséges táplálkozás alapjait, süthettek is a klinika dietetikusaival. Népszerű volt még a műtő látogatás, az endoszkópos beavatkozások megismerése, ahol megmutatták a gyerekeknek, hogy hogyan történik a vizsgálat és mit lehet látni egy ilyen eszköz segítségével. Ők maguk is kézbe vehették a műszert.

RS16955_KA-20140511-IMG_9807-bokay-nyiltnap-scrA szülők körében az otthoni sürgősségi gyermekellátási alapfogások voltak a legkedveltebbek. Egy babán meg lehetett tanulni, hogy mi a teendő, ha félrenyel a gyerek, hogy lehet csecsemőnél az életjeleket megfigyelni, elkezdeni az újraélesztést, ha nem vesz levegőt. A nyílt napon szakemberek ingyenes személyes konzultációs lehetőséggel is várták a szülőket. A gyermekkori asztmával, allergiával, laktózérzékenységgel, cukorbetegséggel kapcsolatban érkezett a legtöbb kérdés, de növekedésbeli kérdések is előkerültek, például, hogy valóban kórosan kicsi-e vagy nagy-e a gyerek és mikor kell ezzel orvoshoz fordulni – mondta az igazgató.

RS16932_KA-20140511-IMG_9908-bokay-nyiltnap-scr A nyílt nap kapcsán a gyerekeknek koncertet is szerveztek, illetve a kabala figura pályázat eredményét is kihirdették. A három legtöbb szavazatot elért figurából a Bókay klinika beteg gyermekei választottak nyertest. Dr. Szabó Attila igazgató külön megköszönte a klinika munkatársainak, hogy önként, szabad idejükben voltak ott a nyílt napon és fogadták az érdeklődő családokat.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.