Negyedik alkalommal hirdették meg az „Astellas-díj – Az év egészségügyi szakdolgozója” pályázatot, amely során az intézmények igazgatói, szakmai vezetői jelölhetik szakdolgozóikat az elismerésre. Egyéni kategóriában június 13-ig, míg csoportos kategóriában május 16-ig várják az ajánlásokat.

Astellas_RS10508_20110624-IMG_1701ka-ii-es-belgyogyaszat-scrA pályázat a kiemelkedő szakmai teljesítmény elismerése mellett a szakdolgozói életpályát is népszerűsíti. Az elismerés célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a jelöltek és az őket felterjesztő intézmények mellett mindazokra, akik erre a hivatásra tették fel az életüket. A szervezők évről-évre olyan kiválóságokat keresnek, akik követendő példaképei lehetnek a szakma képviselői és a jövő szakdolgozói számára egyaránt.

Egyéni kategóriában az egészségügyi alapellátás, a járó-, valamint a fekvőbeteg-ellátás; míg csoportos kategóriában a járó-, a fekvőbeteg-ellátás, illetve a helyszíni sürgősségi ellátás szakterületekről lehet jelölni. Jelölésre a klinikai, ambuláns és helyszíni sürgősségi területeken a kórházak, rendelőintézetek, egyetemi klinikák, mentőszolgálatok, valamint a hospice házak és ápolási otthonok szakmai vezetői jogosultak, az alapellátásban viszont bármely olyan orvos megteheti ezt, aki a felterjeszteni kívánt szakdolgozó munkáját közelről ismeri.

ápoló, intenzív osztályAz év egészségügyi szakdolgozója pályázat az adott naptári év kiváló szakmai teljesítményeit ismeri el, ezért a jelöléseknek elsősorban a 2013-as eredményekre kell fókuszálniuk. A felterjesztéseket szakmai zsűri értékeli, amely a meghirdető szervezetek, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Hospice Alapítvány képviselőiből áll. A nagyközönség a felterjesztett csoportok számára kötelezően előírt betegelégedettségi felmérés során szólhat bele az értékelésbe.

A pályázatot a 2006-ban alapított Astellas-díjhoz kapcsolódóan az Astellas Pharma hívta életre, a kezdeményezéshez pedig rövidesen a Semmelweis Egyetem és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egyaránt csatlakozott. A szakmai támogatók, illetve meghirdetők köre az elmúlt évek során először a hazai egészségügyi szakdolgozói képzésben érintett további három legnagyobb hazai egyetemmel, majd idén a Magyar Kórházszövetséggel tovább bővült. A pályázat fővédnöke idén is dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora.

Pályázat részletei és a határidők itt olvashatók, a jelölési lapok pedig ide kattintva érhetők el.

Mozer Mára

Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.