Idén, április 25-én első ízben került megrendezésre az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szervezésében a Szűrés Éjszakája. A Fogorvostudományi Karon az érdeklődők az Oktatási Centrum Orális Diagnosztika Osztályán szájüregi rákszűrésre jelentkezhettek.

Rendkívül aktuálisnak és szükségesnek tartjuk a szájüregi rák megelőzésére, szűrésére irányuló prevenciós programok szervezését, ugyanis hazánk a szájüregi rák incidenciáját tekintve Európában az első, a világon a harmadik helyen áll. A Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztika Tanszékén 2012-ben és 2013-ban a Kutatók Éjszakáján hasonló programmal vártuk a pácienseket, örömmel konstatáltuk, hogy a lakosság körében sikerült felkelteni az érdeklődést, ezt jelzi az is, hogy a meghirdetett időpontok, hasonlóan a mostani eseményhez az első napokban beteltek.

Ez alkalommal a szűrést dr. Nagy Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati- és Szájsebészeti Oktató Intézet professzora, illetve dr. Mensch Károly, az Orális Diagnosztika Tanszék fogorvosa végezték. Az esemény gördülékeny lebonyolítását dr. Dombi Csaba egyetemi docens, az Orális Diagnosztikai Osztály vezetője biztosította. A zökkenőmentes adminisztratív és asszisztensi feladatokat az Orális Diagnosztika Tanszék asszisztensi gárdája lelkiismeretesen látta el.

A szűrésen a szakmai protokoll szerint szabad szemmel történő szájvizsgálatot, úgynevezett konvencionális stomato-onkológiai szűrést végeztünk, mellyel az elváltozások túlnyomó részben biztonságosan felismerhetők, ezen kívül egy, az országban egyedülállóan a Semmelweis Egyetemen elérhető speciális diagnosztikai eszköz, a VELscope segítségével is átvizsgáltuk a pácienseket, mely kiegészíti a szájüregi rákszűrést, de annak nem feltétele. Végül pácienseinket instruáltuk és megtanítottuk az igen fontos önvizsgálatot is.

Ez alkalommal 24 regisztrált páciens jelent meg (24 meghirdetett hely volt), ezen felül 4 páciens helyben jelentkezett a szűrésre. Közülük 3 esetben találtunk szájnyálkahártya elváltozást, őket visszarendeltük további, célzott vizsgálatokra. Megjegyzendő, hogy több páciens most találkozott először a tancélos betegellátás lehetőségével, ők cariológiai, parodontológiai, és protetikai ellátás céljából jönnek vissza Klinikáinkra.

A szűrés problémamentesen, jó hangulatban zajlott, rendelésünket megtisztelte dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is. Reményeink szerint ez az esemény elindíthat egy országos szájüregi rákprevenciós programot, a lakosságban tudatosítva ezen probléma jelentőségét, és talán többen, a kevésbé egészségtudatos populációból is eljuthatnak fogorvoshoz szájüregi rákszűrés céljából.

A Szűrés Éjszakája Semmelweis Egyetemen zajló programjairól egy korábbi beszámolónkban további részletek olvashatók.

Dr. Mensch Károly

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.