A Semmelweis Egyetem munkatársait is várta melanoma és bőrrák, valamint szájüregi rák szűrésre a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, illetve a FOK Orális Diagnosztikai Tanszék a Szűrés Éjszakáján, ahol várakozáson felüli volt az érdeklődés. Az előre kiírt időpontok egy nap alatt beteltek, de azokat is megvizsgálták, akik már nem tudtak előre regisztrálni. A szűrések leginkább a fiatal nők körében bizonyultak népszerűnek, akik az egyetem weblapjáról, illetve közösségi oldaláról értesültek a lehetőségről.

RS16459_KA-20140425-IMG_9774-szuresek-ejszakaja-scrA melanoma és bőrrák szűrésen megjelentek 20 százalékát hívtuk vissza további vizsgálatokra – számolt be dr. Fodor Károly bőrgyógyász. Egy kimetszéssel gyógyítható bőrdaganat, basalioma mellett négy eltávolítandó szabálytalan anyajegyet, illetve egy olyan daganatgyanús anyajegyet is találtak, ami további szövettani megerősítést kíván. A vizsgálatokat dr. Fodor Károly mellett dr. Kuzmanovszki Daniella, a szűrés szervezője, dr. Lukács Andrea, dr. Silló Pálma, illetve dr. Bánvölgyi András, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai végezték.

RS16474_KA-20140425-IMG_9746-szuresek-ejszakaja-scrMivel főként az egészségtudatosabb, amúgy is jobb szájhigiénével rendelkezők vettek részt a szájüregi rákszűrésen, így daganatot nem diagnosztizált dr. Nagy Gábor, a Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet professzora, illetve dr. Mensch Károly, az Orális Diagnosztikai Tanszék szakorvosa. Minden tizedik esetben azonban enyhe nyálkahártya elváltozás, illetve gombás fertőzés miatt további kezelésre lesz szükség – tájékoztatott dr. Mensch Károly, aki beszámolójában többek között a prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet. A FOK Orális Diagnosztikai Tanszék eseményén dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is megjelent.

A bőrrák megelőzéséhez elengedhetetlen a bőrfelszín rendszeres vizsgálata, melyet dr. Kárpáti Sarolta klinikaigazgató évente vagy kétévente javasol elvégeztetni. Akinek viszont sok anyajegy van a bőrén, vagy halmozódik családjában a bőrrák, annak akár félévente érdemes ellenőriztetnie magát. Emellett az önvizsgálat is kiemelten fontos: ha új anyajegy tűnik fel, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, a színe, körülötte vörös gyűrű jelenik meg, elkezd visszahúzódni, vagy viszket és vérzik, az már figyelemfelkeltő jel lehet, ilyenkor soron kívül fel kell keresni a bőrgyógyászt. A vizsgálat halogatása a már kialakult betegség esetén akár végzetes is lehet, hangsúlyozza dr. Kuzmanovszki Daniella, a szűrést szervező szakorvos.

A szolárium használatát érdemes mellőzni, az erős UV sugárzás miatt pedig kerülni kell délelőtt 11 és délután 3 óra között a direkt napfényt. Emellett javallott a kalap és könnyű, de zárt ruha viselése, valamint a bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használata: világos bőrűek számára 50 faktorszámú, kreol bőrűeknek pedig 30-as a megfelelő. Ráadásul nem csak nyáron éri kóros sugárzás a bőrünket, hanem télen is, főleg ha leesik a hó, annak ugyanis fényvisszaverő hatása van. Azt is érdemes tudni, hogy a sugárzás az ablaküvegen, illetve vékony ruházaton is áthatol, így munka vagy autóvezetés közben is könnyen leéghetünk, ilyenkor is javasolt tehát a fényvédő használata. A szakorvosok az általános ambulancián várják a szűrésre jelentkezőket.

Ahogy a melanomások száma, úgy a szájüregi rák gyakorisága is drámaian növekszik, Magyarországon ma már a szájüregi rák a nyolcadik leggyakoribb daganat típus. Dr. Nagy Gábor, a Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet professzora szerint a legnagyobb probléma, hogy a betegek későn mennek orvoshoz, sokszor csak akkor, amikor már előrehaladott az elváltozás, és így már lényegesen kisebb az eredményes kezelés, a gyógyulás esélye. A késői diagnózis oka általában, hogy a szájüregi rák sokáig nem okoz panaszt, fájdalmat, ráadásul korai stádiumban hagyományos módon, szabad szemmel nem lehet minden esetben észrevenni és rutin is kell a felismeréséhez. Az országban egyedül a Semmelweis Egyetemen van két olyan műszer, amely speciális kék fénnyel megvilágítva a szájüreget segít kimutatni az elváltozásokat már a korai stádiumban is.

A megelőzésnek az önvizsgálat is része: ha valaki indokolatlan vörös vagy fehér foltot, elváltozást, szokatlan duzzanatot, sebet fedez fel a szájában, ami két héten belül nem múlik el, forduljon szakemberhez. Különösen figyeljenek oda a dohányosok és akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, ráadásul a kettő együttes jelenléte sokszorosára növeli a kockázatot. Rizikófaktor még az elhanyagolt szájhigiéné és a hiányos táplálkozás is, ez főleg idősebb korban és rossz szociális körülmények között élőknél okoz problémát. Az időben elvégzett vizsgálatnak rendkívüli a jelentősége, a korai felismerés esetén ugyanis a betegek 90 százaléka gyógyítható.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

10kép

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.