A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak rendszeresen. Ezek egyrészt előnyösek, de másrészt a fogakat kémiailag károsíthatják – hívja fel a figyelmet dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója.

RS15253_KA-20140411-IMG_9714-toth-zsuzsanna-scr
dr. Tóth Zsuzsanna

A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdő hóhoz – magyarázza a szakember. Alig észrevehetően fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás. Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona). Dr. Tóth Zsuzsanna szerint félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos kiszűri, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás. Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetőség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre.

A savas hatást okozhatják savas ételek és italok (például: gyümölcsök, különösen a citrusfélék, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, vitamin készítmények, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok, bor), de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség: pl. reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés, drogozás, alkoholizmus következményeként is. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy magok rágása) erősen kophat a zománc réteg.

CIMG9362

Jelentősen gyorsítja a zománcréteg pusztulását a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása is. Az igazgató tapasztalata, hogy egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek a tünetek, már a tejfogazatban is megjelenhet az erózió. Mindez összefügg a civilizáltsággal, jómóddal: szerinte a fiatalok egyre több szénsavas üdítőt fogyasztanak, ez is lehet az oka, hogy egyre több serdülőnél találkoznak az erózióval.

Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

TANÁCSOK:

  • savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával fogyasszunk, és
  • ne tartogassuk a szájban, ne kortyolgassuk hosszan, hanem gyorsan nyeljük le, esetleg szívószálat használjunk.
  • Szénsavas üdítőitalok fogyasztása nem ajánlott.
  • Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása.
  • Étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
  • Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.
  • Cukormentes rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztás.
  • Szájápolásra fluoridtartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni.
  • Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét ajánlunk és kevésbé koptató fogkrémet.
  • Minden fogfelszín megtisztítása a cél: a fogak közötti területekre fogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyedileg fogorvos tanáccsal).

Czétényi Rita
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.