RS15165_KA-20140408-IMG_9290--juhasz-pal-emlekeloadas-scrMintegy 17 éven át volt a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója dr. Juhász Pál, akire halálának 30. évfordulója alkalmából emlékeztek családtagjai, rokonai, egykori tanítványai.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán tartott emlékülés célja a tiszteletadás mellett dr. Juhász Pál szakmai örökségének ápolása, az általa teremtett iskola értékeinek megőrzése és továbbvitele volt.

RS15164_KA-20140408-IMG_9294--juhasz-pal-emlekeloadas-scrAz emlékülésen elsőként dr. Bitter István, a klinika igazgatója idézte fel személyes emlékeit egykori tanárával kapcsolatban. „Egy láng továbbadása úgy történhet meg, hogy vannak érintkezési pontok a történelemben, amikor bizonyos dolgok átadására lehetőség van. Ez a mostani is egy ilyen alkalom” – fogalmazott. Mint emlékeztetett, dr. Juhász Pál 1967-1984-ig volt a mai Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója. Vezetésével a klinika nemzetközi élvonalba tartozó betegellátási, kutatási és oktatási intézménnyé alakult át. Megvalósította a három terület egységét, integrálta a klinikai pszichológiát, meghonosította a humanisztikus és szociálpszichiátriai szemléletet.

Dr. Bitter István előadásában idézett egy dr. Juhász Pál cikkből, amelyben többek között arról írt, hogy el kell mosni azt az éles határt, ami az egészséges és a beteg ember között van. A kórházi pszichiátriának azzal a szemléletével, mely a beteget a külső társadalomtól elszakítja, egyszer és mindenkorra szakítani kell dr. Juhász Pál szerint.

RS15156_KA-20140408-IMG_9338--juhasz-pal-emlekeloadas-scrA neurológia területéről a volt igazgató munkásságát dr. Rajna Péter idézte fel, aki 1971 és 76 között volt a klinika munkatársa. Egy általa kreált szóval, a „szociál-neurológussal” próbálta leírni dr. Juhász Pál szemléleti megközelítését, aki – mint megjegyezte – képes volt egyedülálló módon neurobiológusokat, biológusokat alkalmazni a klinikán, akik az egész kutatási szemléletet segítették. Dr. Rajna Péter a személyes emlékek felidézése mellett Juhász Pál: A klinikai neurológia alapja c. könyvéből idézett beszédében.

Dr. Juhász Pál szerepéről a pszichológiában dr. Czenner Zsuzsa, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense beszélt, aki felidézte, hogy a pszichológia és a pszichológusok megjelenése a klinikán dr. Juhászra Pálnak volt köszönhető, aki fontosnak tartotta, hogy a pszichológus rendelkezzen pszichopatológiai és pszichiátriai ismeretekkel, ismerje a beteg körülményeit – hangsúlyozta dr. Czenner Zsuzsa.

RS15153_KA-20140408-IMG_9357--juhasz-pal-emlekeloadas-scrBeszédében kitért arra is, hogy a volt igazgató az 1960-as évek végén az alapellátásban dolgozó orvosok számára megteremtette azt a fórumot, ahol pszichiátriai és pszichológiai továbbképzéseken vehettek részt. Felidézte, hogy 1975-ben elindult az orvosi pszichológia oktatás az egyetemen, ahol többek között dr. Juhász Pál is tartott előadásokat. Juhásznak fontos volt, hogy felkeltse a hallgatók érdeklődését az ideg- és elmegyógyászat iránt, ezt célozták a folyamatosan meghirdetett speciális kollégiumok is – mondta a klinika docense, hangsúlyozva: dr. Juhász Pálnak nagyon nagy szerepe volt abban, hogy a pszichológusok munkája integrálódott a klinika oktató, gyógyító és kutató munkájába.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.