Hét előadás és négy poszter szekcióban mintegy 140 PhD-hallgató mutatta be munkáját a Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben megrendezett PhD Tudományos Napok programon.

RS15235_KA-20140410-IMG_9391-phd-napok-scr„Akiket látok itt, azokból lesznek a jövő nagyjai, és nagyon megnyugtató érzés, hogy lesz utánpótlás” – fogalmazott köszöntésében dr. Szél Ágoston rektor, hozzátéve, hogy a közelmúltban megrendezett Tudományos Diákköri Konferencia megnyitóján is hasonló érzés fogalmazódott meg benne. Az eredményes TDK-munka folytatása a PhD-ra való felkészülés, s ha valaki elég aktív a tudományos diákköri munkában, akkor a PhD-időszak kezdetén már jelentős publikációs aktivitást és eredményeket mutathat fel, ami magában rejti a sikeres jövőt – fogalmazott a rektor.

Dr. Szél Ágoston emlékeztetett arra is, hogy az 1993-ban hatályba lépett akkori új felsőoktatási törvény egyik legnagyobb eredménye a PhD-képzés elindulása volt, ami sikertörténetté vált a Semmelweis Egyetemen.

RS15236_KA-20140410-IMG_9384-phd-napok-scrDr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke kiemelte, évről évre egyre bővül a PhD Tudományos Napok programja, ehhez elég csak az előadás-kivonatokat tartalmazó könyv vastagságát megnézni. A két napos rendezvény lehetőséget biztosít a PhD-hallgatóknak a kapcsolatépítésre, és arra, hogy bemutassák munkájukat, legújabb kutatási eredményeiket.

A kétnapos program nyitóelőadásait az előző évben kiváló PhD-oktató címmel kitüntetett professzorok tartották.

RS15223_KA-20140410-IMG_9440-phd-napok-scrDr. Kéri György, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet kutatóprofesszora „Jelátviteli és egyénre szabott terápia, driver gének gátlása – a tumor terápia új irányai” címmel tartott előadást, melyben rámutatott: nagy áttörés látható napjainkban a tumorbiológiában és a tumorgyógyszer-kutatásban, mely a driver génekhez kapcsolódik, és kihat másféle krónikus gyulladásos betegségekre is. A kutatás alapgondolata a tumor őssejtek beazonosítása egyénre szabott módon, majd ezek, vagyis „az eredendő gonosz” elpusztítása. A tumor őssejtek meghatározásában van szerepe többek között a driver géneknek.

Dr. Radák Zsolt, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja „A testedzés hatása az agyműködésre” címmel tartott előadást. Ebben egyebek mellett több állatkísérletet is ismertetett, melyek bizonyítják, hogy a mozgás komplex hatásai nagyon kedvezően hatnak az agyműködésre. Az agyi funkciók az edzés hatására  javultak, a mozgásnak pozitív hatása van a tanulási folyamatra is, sőt az Alzheimer betegségre is – mutatott rá.

A díjazottak listája innen letölthető.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.