RS8078_20131111-IMG_5953-SE-nyilt-nap-net-scr (2)Országos szinten több mint 106 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba, kilenc százalékuk jelölt meg valamilyen orvos- vagy egészségtudományi képzést a papírján, az alapképzések és osztatlan mesterképzések TOP 15-ös listáján pedig a nyolcadik helyen áll az orvosképzés – derült ki a héten nyilvánosságra hozott friss felvételi statisztikákból.

A Semmelweis Egyetemre a felvi.hu-n található statisztika szerint idén összesen 8354 diák jelentkezett, közülük 5994-en első helyen jelölték meg az egyetemet. A hat kar közül a legtöbben, összesen 3331-en az Egészségtudományi Karra jelentkeztek; 522-vel többen, mint a tavalyi évben. A kar tanulmányi osztályának tájékoztatása szerint, a felvehető keretszámot összevetve a jelentkezők számával idén majdnem háromszoros volt a túljelentkezés.
Az Általános Orvostudományi Kart (ÁOK) 1741-en jelölték meg felvételi lapjukon, ami a dékáni hivataltól kapott kapacitási adatokkal összevetve közel négy és félszeres túljelentkezést jelent. 2014-ben a tavalyi évhez képest kétszázzal többen, összesen 1277-en jelölték meg első helyen az ÁOK-ot.

RS8089_20131111-IMG_5900-SE-nyilt-nap-net-scrA fogorvosképzés is népszerű volt a felvételizők között; a SE Fogorvostudományi Karon több, mint ötszörös volt a túljelentkezés. Összesen 547 diák jelölte meg a FOK-ot, 78-al többen, mint tavaly, míg az államilag finanszírozott és önköltséges férőhelyek száma 100 fő.

A gyógyszerészképzést idén 568 diák választotta, közülük első helyen 159, ezzel a Gyógyszerésztudományi Karon 3 és félszeres a túljelentkezés.

Az Egészségügyi Közszolgálati Karon két képzés indul most szeptemberben. Az Egészségügyi szervező alapszak ügyvitelszervező szakirányra és a Szociális munka mesterképzés szakra is négyszeres volt a túljelentkezés.

Az Eduline jelentkezők számán alapuló összesítése szerint a húsz legnépszerűbb egyetemi-főiskolai kar között szerepel a SE Egészségtudományi Kar és a Testnevelési és Sporttudományi Kar.

Május elején egyszer még módosíthatják a jelentkezési sorrendjüket a felvételizők. A felvételi ponthatárokat várhatóan július 24-én hozzák nyilvánosságra, vagyis ekkor derül ki, hogy kit hova vettek fel.

Kiss-Bódi Bernadett

Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem