RS9490_20130510-IMG_4142-kozponti-konyvtar-scrAz MTA, a Magyar Akkreditációs Bizottság, az OTKA, az ODT és az Országos Rektori Konferencia kezdeményezésére 2009-ben létre jött a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT), amely egy nyilvános nemzeti és multidiszciplináris bibliometriai adatbázis. Előzménye a hosszú évek óta működő, MTA által gondozott Köztestületi Adattár (KPA) és a Tudományos Publikációs Adattár (TPA) volt. Az MTMT gyűjtőköre a magyarországi kutatásokhoz kapcsolódó publikációk és azokra történt hivatkozások. Az adatbázis túlmutat a közlemények egyszerű regisztrálásán, hiszen tudománymetriai elemzések készítése – mind személyi, mind intézményi vonatkozásban – szintén az adatbázis jellemzője.

A Semmelweis Egyetem az elsők között csatlakozott az MTMT rendszeréhez 2010. év végén. Első lépésként kialakítottuk az egyetemi hierarchiát az adatbázisban, az egyetem felső vezetése pedig rektori körlevélben szabályozta és alakította ki a működési rendet.

Az MTMT-ben létrehozott egyetemi hierarchiához hat kar, a Doktori Iskola és a Központi Szervezeti Egységek tartoznak, valamint 2013 januárjától az MTA-SE kutatócsoportok kezelése is átkerült az egyetemhez. Az intézményi historikus kezelés – amelynek tesztelése már folyik az MTMT központi adminisztrátorok részéről – teszi majd lehetővé, hogy a szervezeti egységek névváltozását, szervezeti átalakulását kezelni lehessen.

A Semmelweis Egyetem égisze alatt az MTMT adatbázisban jelenleg közel 3 000 szerző tudományos munkásságának bibliográfiai adatai, és a munkájukra történt hivatkozások találhatóak meg. Az adatok hitelesítése az egyetemi kinevezések, fokozatszerzési eljárások során valósul meg, mivel a pályázatok során a tudományos tevékenység bemutatása a Központi Könyvtár által hitelesített MTMT adatok alapján történik.

konyvtar diagram1
1. ábra

A három éves folyamatos fejlesztések eredményeképpen egy jól kezelhető, sokoldalú, a tudomány minden területét lefedő, a magyar tudományos kutatások produktumáról számot adó adatbázissá vált az MTMT. E rövid közleményben idézeteken – mint egyik legfontosabb bibliometriai mérőszám – alapuló statisztikát szeretnénk bemutatni a Semmelweis Egyetem vonatkozásában. Az 1. ábra mutatja, milyen idézetszámmal tevékenykednek az egyetem kutatói, szakemberei.  Közel 200 kutató rendelkezik 1 000 vagy 1 000 feletti idézetszámmal, s egy kutató pedig 40 000 citációt meghaladó hivatkozással. Az idézetek számán alapuló hirsch index vonatkozásában elmondhatjuk, hogy közel 400 kutatónak 11, vagy azt meghaladó a hirsch indexe (2. ábra).

Különleges és nehéz feladat hárul az egyetemi munkatársakra, akik részt vesznek az adatbázis építésében, hiszen az adatbázist folyamatosan frissítik, beépítve azokat az új szolgáltatásokat, amelyeket a felhasználók kérnek, illetve javítják azokat a hibákat, amelyeket észrevételeznek munkájuk során és jelzik az MTMT központi adminisztrátorai felé. Ez folyamatos továbbképzést igényel akár autodidakta, akár szervezett csoportos képzés formájában. Mindezek mellett a kutatások eredményeképpen folyamatosan új közlemények kerülnek publikálásra, és az új hivatkozásokat is naprakészen kell tartani az adatbázisban. A mennyiségi feltöltés mellett a munkánk talán legnehezebb része az elvárt rendkívül nagy pontosság. Köszönjük minden kutatónak, adminisztrátornak az MTMT-vel kapcsolatos eddigi munkáját.

konyvtar diagram 2
2. ábra

A karok MTMT tevékenységeiről a kari adminisztrátorok készítettek összefoglalót. A bibliográfiai adatokon túl az MTMT a teljes szöveghez való hozzáférést is szorgalmazza – annak érdekében, hogy repozitóriumi funkciónak is eleget tehessen az adatbázis –, amelyet az intézményi repozitóriumok MTMT-hez való csatlakoztatása révén kíván elérni. Ennek folyamatáról, aktuális helyzetéről Szluka Péter vezető könyvtáros készített beszámolót.

Áncsán Gizella, dr. Vasas Lívia – Központi Könyvtár

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.