RS14971__ZZS2521-scr A színhely változott, a csapatok száma nőtt, amúgy szinte minden más maradt a „régiben”: újfent remekül sikerült, és elfogultság nélkül rögzíthető: nagy tetszést aratott az egyetemisták és főiskolások országos vízilabda-bajnoksága, amelyet most második alkalommal, az idén a Komjádi helyett az újbudai Nyéki Imre uszodában bonyolítottunk le, a tavalyi kilenc helyett immár 11 csapat részvételével. A II. pólós MEFOB némi kényszerű „tili-toli” után került végül két héttel húsvét, s egy nappal a parlamenti választások előtti, illetve egy héttel a Medikus Kupa utáni időpontra. Április első víkendjén lepték el tehát a diák vízilabdázók a hangulatos és kellemes környezetben fekvő új színhelyet, ahol kétszáznál is több egyetemista és főiskolás sportoló, valamint a két nap alatt 930 néző fordult meg, s ki a medencében, ki pedig a lelátón a maga módján tett együttese diadaláért, vagyis játszott, illetve szurkolt lelkesen. RS14975__ZZS2552-scr(1)Az éves csúcseseményünknek természetesen ezúttal is volt külön üzenete. Jelesül az a gondolat, amely úgy szól: ne csak prédikáljunk, tegyünk is az egészségünkért, továbbá hogy nem kell választani a sport és a tanulás között, a kettő nagyon is jól megfér egymás mellett. A szombat-vasárnapi Ob – rögzítsük bátran: a sportág legrangosabb tanintézményi eseménye – persze nem „magától” került sorra, ahhoz a csapatok mellett kellettek a támogatók, a szervezők, a lelkes és önzetlenül segítő önkéntesek éppúgy, mint a játékvezetőként közreműködő nagy bajnokok.

A rendezvény házigazdája a Semmelweis Egyetem volt, a fővédnök szerepét dr. Szél Ágoston rektor, továbbá dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke és dr. Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok látta el. A szervezőbizottságot dr. Merkely Béla, egyetemünk sportegyesületének elnöke irányította, a konkrét szervezésért a Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub Sportegyesület (SEVK SE) alelnökeként és a MEFS vízilabda szakreferenseként e sorok írója felelt, a rendezvény hivatalos honlapjaként pedig a waterpolo.sote.hu szolgált. Az önkénteseket a Budapesti Orvostanhallgatók Szövetsége és a Magyar Gyógyszerésztanhallgatók Egyesülete biztosította, míg a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete helyszíni prevenciót is tartott szombaton.RS14988__ZZS2838-scr Mielőtt magára a bajnokságra rátérnék, hadd említsem meg, hogy a rendezvény fényét díszvendégek is emelték: így a megnyitón köszöntőt mondó.Dr, Simicskó István ifjúságért és sportért felelős államtitkár, dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, s dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. Jutott nobilitásokból a medencepartra is, hiszen a mérkőzések mindegyikét egy, két, vagy éppenséggel háromszoros olimpiai bajnok pólósok vezették, ami éppenséggel a sportszakmaiság, a hitelesség szempontjából is bátran minősíthető jelentős tényezőnek. Merthogy a klasszisok úgy és azt fújták, amit és ahogyan kellett az amúgy bíráskodás szempontjából nem feltétlenül könnyű meccseken. Tudniillik a találkozókon különleges szabályok is életbe léptek, amelyeket persze remekül alkalmazott Kenéz György, aki kezdte a sort, őt követte Steinmetz Ádám, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Fodor Rajmund, és Gergely István, a befejező napon pedig a bronzmérkőzést és a női gálameccset dirigáló Benedek Tibor, a világbajnoki címvédő férfiválogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya, s végül, de messze nem utolsósorban Faragó Tamás, aki mindkét napon vezetett több összecsapást is. RS14986__ZZS2741-scrA speciális szabályok közül – általános vélekedés szerint – a legnagyobb tetszést az aratta, amelynek értelmében a hét méternél nagyobb távolságból lőtt gól duplán számított, vagyis nem egyet, hanem kettőt ért. A szokásostól eltérő regulák közül meg említhető még a megszokottnál kisebb labda és kisebb méretű pálya, de az is, hogy a kiállított játékos gyakorlatilag azonnal visszajöhetett, mivel csak a pályát övező bólyasorig kellett kiúsznia, s már fordulhatott is vissza.

A második országos bajnokságot – hogy a végére ugorjak – a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) nyerte, amely a döntőben az Eötvös Loránd Egyetem (ELTE) csapatát győzte le, a bronzérem pedig a tavalyi bajnok Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) gárdájának jutott, amely a kisdöntőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alakulatán kerekedett felül. Mi házigazdaként elmondhatjuk magunkról, hogy az ötödik helyen végeztünk, a múlt évi nyolcadik pozícióból előbbre lépve. Kevesebb eufémizmussal élve: célunkat, hogy elődöntősök legyünk, nem sikerült megvalósítani, a négy közé jutásért vívott meccsünket „sikerült” 9-6-os vezetés után elbuknunk a pécsiekkel szemben (10-11). RS14972__ZZS2525-scrPedig remekül kezdtünk, hiszen nyertünk a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) csapata ellen (17-7), végül pedig úgy lettünk ötödikek, hogy a vasárnapi helyosztón jobbnak bizonyultunk a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) legénységénél (13-5). A vízilabda oldaláról nézve, megállapítható, hogy a tavalyinál felkészültebb csapatok indultak az idei ob-n, amelyen – talán az előző heti Medikus Kupa miatt is – kevesebb néző jelent meg, viszont a hangulat kiváló volt elejétől a végéig. Ehhez hozzájárult a Kelet-Nyugat „fedőnéven” meghirdetett, s újdonságnak ható női gála, amelyen két semmelweises lány – Bolonyai Borbála és dr. Baranyi Anna – is szerephez jutott. A történeti hűség kedvéért: a győztes csapat edzője a világbajnoki harmadik helyezett női válogatott szövetségi kapitánya, Merész András, a remek ellenfélé pedig Faragó Tamás korábbi női szövetségi kapitány volt. A meccsen harminc pólós hölgy csobbant vízbe, zömmel ob I-es játékosok, tehát a szakmai minőség is rendben volt. Külön kiemelendő a 2013 felnőtt női vb bronzérmes Miskolczi Kitti (Nyugat), illetve a 2012-ben olimpiai negyedik és Eb-harmadik, valamint 2013-as Universiade-ezüstérmes Csabai Dóra, Kisteleki Hanna (Nyugat) és Gangl Edina (Kelet). A kétnapos összejövetelre a média is felettébb kíváncsi volt, amit jól érzékeltet, hogy az írott és elektronikus, továbbá internetes sajtóban mintegy kilencven (!) cikk, írás, képriport foglalkozott velünk, az ob-n történtekkel, a helyszínen, az uszodában hat televíziós stáb készített riportokat, beszámolókat, egyértelműen beszédes jeleként annak, hogy a bajnokságunk országos ismertséget és érdeklődést kiváltónak bizonyult ezúttal is. Részben ezért is jelenthette be Merkely professzor a záróünnepségen, hogy jövőre megint lesz egyetemi-főiskolai vízlabda-bajnokság! Szóval nagyjából egy év múlva ismét találkozhatunk.

RS14982__ZZS2649-scr(1)A tavalyi 9 csapathoz képest idén már 11 egyetem/főiskola képviseltette magát, a csapatok listája: Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Semmelweis Egyetem (SE), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF), Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), Debreceni Egyetem (DE) A regisztrált férfiversenyzők száma: 183 fő volt.

RS14977__ZZS2561-scrA részt vevő profi játékosok (összesen 19-en): SE: Korényi Balázs (OSC), Major Martin (FTC), dr. Szécsi Dávid (OSC); ELTE: Fazekas Tibor (Vasas), Nagy Sándor (YBL); PTE: Somogyi Tamás (PVSK); DE: Halek Márton (Debrecen) Péterfy Mihály (Debrecen); KRE: Kósik Soma (FTC), Kiss Ádám (YBL); BME: Telegdy András (BVSC); PPKE: Illés Sándor (Honvéd), Szilágyi Kristóf (YBL), Jávor Dániel (OSC); BCE: Manhercz Ádám (Vasas); BGF: Varga Viktor (OSC), Ernyey Márk (FTC), Vereczkey Zoltán (KSI), Simon Roland (HONVÉD) Külön kiemelendő a 2013-as Universiadén aranyérmet szerzett férfi pólócsapat tagjai közül Halek Márton (DE), illetve Korényi Balázs (SE) és dr. Szécsi Dávid (SE). Az eredmények: 1. SE-BKF 17-7 2. BME-ELTE 6-9 3. BCE-KRE 15-9 4. PPKE-BGF 7-14 5. SE-PTE 10-11 6. BME – DE 7-12 7. BCE-SZTE 11-7 8. BGF-PPKE 23-8 9. PTE-BKF 20-8 10. ELTE – DE 12-5 11. SZTE-KRE 14-11 12. elődöntő 1: PTE-ELTE 11-17 13. elődöntő 2: BCE-BGF 11-13 14. 5. helyért: SE-SZTE 13-5 15. bronzmérkőzés BCE-PTE 14-9 16. női gálamérkőzés: Nyugat-Kelet 10-13 17. döntő: ELTE-BGF 9-16

A legjobb Kapus Turbucz Béla (SE), a legjobb játékos Manhercz Ádám (BCE) a gólkirály pedig Ernyey Márk (BGF) lett.

Jancsó Máté

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.