A fair play ereje címmel tartottak konferenciát a Testnevelési és Sporttudományi Karon. Az eseményt dr. Hamar Pál, a TF általános dékánhelyettese, dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke, illetve dr. Szikora Katalin, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője nyitotta meg. Köszöntőikben mindannyian a fair play eszméjének fontosságát, időtlenségét és időtállóságát hangsúlyozták. A sport követi, de közvetíti is a tiszta játék eszményét, így minden sportoló és sporttal foglalkozó szakember kikerülhetetlen társadalmi felelőssége, hogy a sport az ifjúság számára elsősorban ezen eszme megtestesítője legyen – hangzott el a megnyitón.

RS8835_20131119-IMG_7834-TF-scr

Ez a mostani, „A fair play ereje” című konferenciasorozat második része volt, az ősszel szervezett videokonferencia folytatásaként. A rendezvény egyik célja éppen az volt, hogy a videokonferencia során felmerült kérdésekre választ, a problémákra megoldást találjanak a résztvevők. A számos elméleti nehézség mellett, amelyet a fair play fogalma felvet, a legfontosabb gyakorlati probléma azzal kapcsolatos, vajon miként adható át az ifjabb nemzedéknek a fair play szellemisége, milyen módszerekkel, milyen csatornákon lehet hatékonyan közvetíteni a fiatalságnak a fair play fogalma által fémjelezett értékrendet.

A megnyitó utáni előadásokkal kapcsolatban a szervezők fontosnak tartották, hogy ne csak általánosságban legyen szó a tiszta játék eszményéről, hanem annak konkrét formáival is megismerkedhessen a hallgatóság. A számos előadó közül Hegedűs Zoltán tájfutó, volt szövetségi kapitány például egy nevezetes esetet ismertetett, amelyben a versenyzők minden habozás nélkül siettek sérült társuk megsegítésére, feladva ezzel a versenyt, amelyre mindhárman évek óta készültek. Kertész István professor emeritus az ókori görög olimpiák történeteiből hozott példákat arra, milyen nehéz is olykor a tisztesség és a becsület érvényesítése a siker és az elismerés ellenében.

A fair play és a nevelés kapcsolatával foglalkozó szekciók első előadásában Gombocz János azokat a pedagógia problémákat ismertette, amelyek speciálisan a tiszta játék kapcsán ébrednek.

Kiss-Bódi Bernadett
Forrás: Testnevelési és Sporttudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.