Tudományos üléssel köszöntötték 80. születésnapján dr. Jákó János belgyógyász haematológust az I. Sz. Belgyógyászati Klinika Simonyi termében. Bár kollégái és tanítványai számos érdemét emelték ki az elmúlt évtizedekből, a professor emeritus szerint a kor nem dicsőség, csupán ajándék.

RS15015_KA-20140404-IMG_6225-scrDr. Jákó János olyan egyéniség, aki az egyetem hármas egységét, az oktatást, a kutatást és a gyógyítást maradéktalanul képviseli – kezdte köszöntőjét dr. Szél Ágoston. A Semmelweis Egyetem rektora az ünnepeltet idézve elmondta: „az oktató személyes kapcsolata a hallgatóval a legfontosabb kívánalom”. Hozzátette: Jákó János kutatóként is maradandót alkotott, orvosi tevékenysége pedig a mai napig hat ránk. A rektor úgy véli, méltán lehet őt példaképként emlegetni. Dr. Szél Ágoston végül Márai Sándort idézte: “ahhoz, hogy egy emberi alkotás remekbe sikerüljön, s időtlen ragyogással kápráztassa és gyönyörködtesse az embereket, a tehetség, a téma, a kivitel tökéletessége mellett kell valami más is. RS15027_KA-20140404-IMG_6276-scrA remekműben van valamilyen tündéri elem is, mely csodálatos fényével átsugárzik az egészen”.

„Már a szakvizsgám bíráló bizottságában is részt vett, és mivel nem csak saját maga, hanem a hallgatók felé is magasak az elvárásai, tudtuk, hogy szigorú lesz” – emlékezett vissza dr. Szathmári Miklós az első találkozások egyikére. Az I. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója szerint dr. Jákó János egy karizmatikus egyéniség, aki tudja, hogy kell mások érdekeit nem sértve eredményt elérni. „A vele való sok éves együttműködés során óriási tudást és tisztességet tapasztaltam” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Szathmári Miklós.

RS15038_KA-20140404-IMG_6331-scrDr. Jávor András, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke az ünnepelttel kapcsolatban egy görög mondást idézett: az ember sorsa a jelleme. „Jákó János Pitagorasz mai megtestesítője, hiszen az ókori filozófus, matematikus célja is az volt, hogy az emberi társadalom a szellemi erejére építsen” – vélekedett. A professzor a betegek meggyógyítása mellett mindig a fiatal orvostanhallgatók segítésére törekedett, mert a megújulást egy-egy ember tanításával lehet elkezdeni, nála pedig a beavatás eszköze a tudás – fogalmazott az elnök. Zárásként hangsúlyozta: „80 éves? Ó dehogy! Örökéletű bölcs kertész a mester, most is nyeseget minket!”

 

RS15043_KA-20140404-IMG_6358-scrAz Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) nevében dr. Sótonyi Péter elnök, rector emeritus köszöntötte dr. Jákó Jánost. Mint mondta, az ETT-ben a professzor mindig is szakmai megalapozottsággal hozta döntéseit, mondta ki szakvéleményeit, amikből így ő is sokat tanulhatott. Dr. Jákó János a köszöntőt követően egy latin mondást emelt ki: ismerd meg korlátaidat! „Ehhez mindig igyekeztem tartani magam” – tette hozzá.

RS15013_KA-20140404-IMG_6199-scrDr. Domján Gyula, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosa, a Magyar Aferezis Társaság elnöke elmondta: dr. Jákó János 1965-ben kapcsolódott be a klinika munkájába, azóta pedig számos orvos és beteg életében nyomot hagyott. „A tudományos eredmények elévülnek, de a tisztességes magatartás, mely szintén jellemzi a professzort, soha” – hangsúlyozta az elnök. Hozzáfűzte: Jákó János akkor is a betegek mellett állt, amikor sokan már lemondtak volna róluk.

A köszöntők után a Kodály Kvartett Dvorak F-dúr vonósnégyeséből adott elő részleteket, majd dr. Soltész Pál, a Terápiás Aferezis Bizottság elnöke, dr. Vályi Nagy István, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főigazgatója, illetve dr. Gadó Klára, a Szent Rókus Kórház osztályvezető főorvosa tartott szakmai előadást.

RS15026_KA-20140404-IMG_6270-scr

Dr. Jákó János belgyógyász, immunológus, haematológus 1991. és 1999. között a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának igazgatója volt, majd a HIETE Egészségtudományi Kar integrációját követően az I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanáraként kapcsolódott a Semmelweis Egyetemhez, ahol 2002-ben kapta meg a professor emeritus címet. 1999-es nyugállományba vonulása után 2007-ig az Immunológiai Laboratórium vezetője volt. Számos külföldi ösztöndíjat nyert, tudományos munkát közölt, emellett pedig négy könyv szerzője is. Munkássága során különösen az orvos továbbképzés, a szakorvosképzés és a szakvizsgáztatás területén fejtett ki kiemelkedő teljesítményt. Tagja volt az Egészségügyi Tudományos Tanács Igazságügyi Bizottságának és a Tudományos és Kutatásetikai Bizottságnak is, a Magyar Aferezis Társaságnak pedig tiszteletbeli tagja.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.