A jelenleginél nyitottabbá tenné és jobban megismertetné az emberekkel az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát dr. Szabó Attila. Az igazgató – a jelen és jövő kihívásait előtérbe helyező gyermekgyógyászat mellett – ezt tartja az egyik legfontosabb feladatnak, ezért nyílt napot és kerékpáros felvonulást szervez az intézmény megalapításának 175. évfordulóján.
szaboattilaDr. Szabó Attila kiemelte: az I. Sz. „Bókay” Gyermekgyógyászati Klinika Európában a negyedik, Magyarországon pedig a legrégebbi gyermekgyógyászati intézet, amely idén 175 éves. Mint mondta, a nagyon komoly tradíciókra alapozva szeretne egy jövőbe mutató gyermekgyógyászatot építeni. Az utóbbi években megváltozott ugyanis a gyermekgyógyászat, a változás irányait pedig nekik is követniük kell. Az egyik a krónikus betegek kezelése és ápolása, a másik a prevenció, illetve a gyermekbetegségek azon csoportja, amelyeket az eddiginél rövidebb idő alatt, egynapos ellátás keretében is tudnak kezelni és gyógyítani. Ezek azok az irányok, amelyeket szeretnék megvalósítani – hangsúlyozta. Felidézte, hogy amikor ő kezdte a pályáját, nagyon sok gyereket kezeltek napokig vagy akár hetekig kórházban asztma vagy krupp szindróma miatt, de manapság ezeket a betegségeket ambulánsan vagy – szükség esetén – egy-két nap alatt is jól el tudják látni. Ebbe a típusba sorolta még a kiszáradás miatti állapotot, hasfájások kivizsgálását, kisebb traumás esetek megfigyelését, ellátását.

RS12117_KA-20131024-IMG_9976-I-es-gyerekklinika-scrAz igazgató úgy fogalmazott: a 175 éves történelem kötelezi őket, de a klinika a hagyományok mellett meg kell, hogy mutassa: gyermekbarát intézményről van szó. „A cél az, hogy egy kicsit közelebb vigyük a szülőkhöz és gyermekekhez a Bókay nevet, megismertessük az emberekkel az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát és annak tevékenységét” – jelentette ki. Ennek érdekében tavasszal két rendezvényt szerveznek: április 27-én egy kerékpáros felvonulás indul a klinikáról a 18. kerületi Bókay-telepre, ahol – az egykori legendás igazgatók leszármazottai – a Bókay család tagjai várják majd a bicikliseket. A rendezvényre több száz részt vevőt várnak: a klinikához kötődő szülőket, gyerekeket, de az intézmény dolgozóit is. Mindenkire számítunk, akit érdekel a klinika, a gyermekgyógyászat és ezt fontos ügynek tartja – tette hozzá.

szaboattilaElmondta: a másik rendezvény, a „Nyílik a Bókay” még inkább azoknak szól, akik egyáltalán nem vagy szerencsére csak ritkán jutnak el gyermekgyógyászati intézménybe. Nekik szeretnék bemutatni, hogyan működik a klinika: lehetőség lesz arra, hogy megnézzenek egy osztályt, részt vegyenek szűrővizsgálatokon, benézzenek egy műtőbe. A szülők szakemberekkel konzultálhatnak, tanácsot kérhetnek tőlük. Lesznek gyakorlati bemutatók is, illetve kiadnak egy füzetet, amelyben a legfontosabb gyermekgyógyászati kórképeket ismertetik. Az egészségesebb gyerekekért közösen tudunk tenni a szülőkkel – hangoztatta.

RS12127_KA-20131024-IMG_9989-I-es-gyerekklinika-scrDr. Szabó Attila – aki fél éve vezeti a klinikát – kitért arra, hogy az intézmény igazgatói nagyon neves szakemberek voltak: az alapító Schöpf-Merei Ágost, a két Bókay, és rövid ideig igazgató volt Heim Pál is. Szavai szerint olyan személyiségek is dolgoztak a klinikán, akik nem ott lettek igazgatók, de meghatározó alakjai voltak a gyermekgyógyászatnak, mint például Kerpel-Fronius Ödön. „Nyomaszthatna ez a múlt, de én úgy fogom fel, hogy ez olyan szilárd és biztonságos alap, amire jól lehet építkezni kicsit nyitottabb, kicsit gyermekbarátabb módon, a kor kihívásaihoz igazodva” – mondta az igazgató.

Kiemelte azt is, hogy a gyermekklinikán sok kiváló gyógyító és oktató szaktekintély dolgozik, mellettük pedig van egy felkészült, fiatal orvos csapat, kiváló szakápolókkal, akikre a következő években az intézményt lehet alapozni. „Amikor átvettem az igazgatói posztot, a kollégáknak Szt. Benedek reguláját idéztem: ora et labora – imádkozzál és dolgozzál. Abban hiszek, hogy a tisztességesen és becsületesen elvégzett munka meghozza a maga gyümölcsét, és ha van az embernek egy biztos pont, egy kijelölt út az életében, akkor el fogja érni a célokat, amiket szeretne” – szögezte le dr. Szabó Attila.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.