A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) Tanácsa, majd az egyetem szenátusa úgy döntött, elfogadja az Uzsoki Utcai Kórház pályázatát, amely így az egyetem oktató kórháza lett. Az előzmények messzire nyúlnak vissza: a kórház több osztálya évtizedek óta részt vesz az orvostanhallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, de itt működik a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszéke is.

RS14611_KA-20140331-IMG_5149-scr„A közös munka nagy megtiszteltetés és öröm mindenkinek, aki ebben részt vesz” – kezdte köszöntőjét dr. Szél Ágoston. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: több mint három évtizede lépett először medikusként az Uzsoki Utcai Kórház épületébe, ami – mint fogalmazott – azóta fantasztikus fejlődésen ment keresztül. „A Semmelweis Egyetem egy patinás, közel 250 éves múltra visszatekintő felsőoktatási intézmény, amire mindannyian büszkék lehetünk. Az általunk hirdetett és oktatott színvonal egy olyan törekvés, ami nem csak magunk számára, de minden velünk társulásra lépő intézménynek zsinórmértéke lehet” – közölte a rektor, aki szerint az egyetem oktatást, kutatást és gyógyítást nyújtó egysége a garanciája, hogy a végzettek modern, tudományos szempontból is megalapozott tudással rendelkezzenek. Dr. Szél Ágoston hozzátette: ami nem könnyű, az a klinikai gyakorlat megszerzése, hiszen az egyetemi klinikák férőhelyei végesek, pedig a medikusoknak kellő számú beteggel kell találkozniuk a gyakorlati tudás elsajátításához. „Ezért is kiemelten fontos ez az együttműködés, melynek köszönhetően hallgatóink mentalitásban és szemléletben az egyetemhez méltó körülmények között tanulhatnak” – vélekedett a rektor.

RS14604_KA-20140331-IMG_5191-scrDr. Gál János általános és klinikai rektorhelyettes kiemelte: sokan állnak sorba az oktatókórház címért, amit nem könnyű megkapni, hiszen magas a mérce. „Számomra különösen fontos ez az esemény, hiszen klinikai oktatásunk bővülni fog, ezáltal pedig színvonala is várhatóan növekszik majd. Számos területen korábban is együttműködtünk, így biztos vagyok abban, hogy a közös munka a továbbiakban is sikeres lesz” – mondta a rektorhelyettes, aki úgy látja, a jól működő oktató kórházhoz minden feltétel adott, hiszen az Uzsokiban megfelelő a felszereltség, a szakembergárda és a vezető is. Dr. Gál János biztos abban, hogy a már meglévő személyes kapcsolat és az ellátás minősége a cím adományozásával csak erősödni fog, a kórház szakembereinek pedig támogatást ígért.

RS14599_KA-20140331-IMG_5216-scrAz Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója arra világított rá, hogy a cím elnyerése mögött közel öt évtized oktatói munkája áll. Dr. Ficzere Andrea elmondta: az intézmény szinte valamennyi osztályán folyik graduális vagy posztgraduális oktatás, illetve PhD- vagy szakképzés. Az orvosok és szakdolgozók ezen kívül ápoló és gyógyszerészképzést is tartanak, de nyári- és szigorlati gyakorlatoknak, valamint tantermi előadásoknak és akkreditált üléseknek, konferenciáknak is helyszíne az Uzsoki Kórház. „A betegellátás mellett az oktatás és a kutatás is kiemelt tevékenységünk, ezen kívül pedig infrastruktúránk és az itt dolgozók jelentik a garanciát arra, hogy megálljuk a helyünket oktató kórházként” – fogalmazott a főigazgató, aki azt is hangsúlyozta, hogy az onkológia, a traumatológia, illetve az izotóp diagnosztika területén végeznek RS14598_KA-20140331-IMG_5221-scrkiemelt tevékenységet, ezek segítségével pedig még könnyebben belefolyhatnak az egyetemi vérkeringésbe.

32 évvel ezelőtt kezdtem itt dolgozni, és az Uzsokit már akkor a betegellátás, a kutatás, illetve az oktatás hármas egysége jellemezte – emlékezett dr. Hangody László, az Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének vezetője. Az Uzsoki Kórház osztályvezető főorvosa szerint az intézmény óriási tradícióval bír, hiszen a több mint száz évvel ezelőtti elődintézmény falai között teremtették meg az ortopédia bölcsőjét. Az akadémikus úgy véli: az itt található infrastruktúra, szakmai háttér és kutatási tapasztalat tökéletes feltételrendszert nyújt az oktatáshoz.

Az elismerést dr. Hunyady László, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja adta át, aki kiemelte: az Oktató Kórház címet nem a falak, hanem az itt dolgozók kapják.

RS14593_KA-20140331-IMG_5244-scr

Az Uzsoki Utcai Kórház személyi háttere, orvostechnikai berendezései és műszerei kiváló színvonalon szolgálják a betegellátást, de élen járnak a korszerű információ-technológia alkalmazásában is. Az oktató kórház feladatra benyújtott pályázat nyomán – egy évig tartó alapos vizsgálat után – ismerte el az intézményt a kitüntető címmel az Semmelweis Egyetem szenátusa.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.