Együttműködési megállapodást írt alá dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem, valamint dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. A szerződés értelmében lehetőség lesz közös kurzusok, konferenciák szervezésére, kutatások indítására, de a két intézmény pályázatokat is kiírhat, vagy projekteket is végezhet együtt.

RS14400_KA-20140328-IMG_3985-scrDr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a szerződés aláírását megelőzően elmondta: „sok új megállapodást kötöttünk már egyetemünk két évvel ezelőtti elindítása óta, ám a mostani kiemelkedő, hiszen egy hagyományaiban, tudásában és hatókörében olyan erejű egyetem lesz a partnerünk, amit méltán lehet Magyarország egyik legjobb szakegyetemének nevezni.” dr. Patyi András hozzátette: a Semmelweis Egyetemre számos országból jönnek fiatalok olyan diplomát szerezni, amit világszerte elfogadnak és elismernek. „Céljaink és reményeink nagyok, hitünk szilárd, tudásunkat pedig folyamatosan gyarapítjuk, ehhez járul hozzá ez a mostani megállapodás, ami mindkét intézményt gazdagítani fogja” – fogalmazott a rektor.

Életemben először vehettem részt egyetem születésén, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapító ünnepségére voltam hivatalos a Parlamentbe – kezdte beszédét dr. Szél Ágoston. RS14398_KA-20140328-IMG_4002-scrA Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: „hosszú ideig az egyetemek próbálták magukat kiemelni a többi közül, ám a 21. századra a magányos egyetemek kora lejárt. Természetesen helyes, ha egy felsőoktatási intézmény identifikálja magát, hiszen rendelkeznie kell olyan diszciplína spektrummal, ami csak rá jellemző, ugyanakkor az elszigeteltség hiba.” Az elmúlt hónapokban számos közös irányvonalat sikerült feltárnunk, ezért is indokolt a két intézmény közti legszorosabb kapcsolat kiépítése – vélekedett dr. Szél Ágoston, aki külön örömként értékelte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Napján, vagyis az intézmény születésnapján írhatják alá a megállapodást, amit a Semmelweis Egyetem szenátusa abszolút többséggel fogadott el.

Az egyetemek az oktatásban, a kutatásban és a tudományos ismeretterjesztésben működnek majd együtt, a cél az oktatói és kutatói kapacitás összehangolása, illetve a tudományos eredmények kölcsönös hasznosítása. A felek azon tudományterületeken fognak össze a jövőben, ahol előnyösen tudják hasznosítani egymás szellemi kapacitásait, szakmai és kutatási eredményeit.

RS14394_KA-20140328-IMG_4038-scr

Az együttműködés lehetőséget teremt a két intézményben többek között közös kurzusok, tehetséggondozó és PhD programok indítására, kutatások végzésére, publikáció közlésére, tudományos konferencia szervezésére és pályázatok kiírására. Ezen kívül a Semmelweis és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem könyvtárait, tudományos adatbázisait mindkét intézmény oktatói és hallgatói használhatják majd.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.