RS14127_KA-20140320-IMG_2613-egeszseges-szaj-napja-scrPrevenciós Napot tartottak ingyenes tanácsadással és szűréssel a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében a Szájápolás Világnapja alkalmából. Akik ellátogattak a rendezvényre megtanulhatták például a helyes fogmosási technikákat, vagy hogy milyen fogkefét érdemes használni. Felhívták a figyelmet a rendszeres, legalább fél évenkénti fogorvosi szűrés fontosságára, hiszen a kontroll nemcsak a fogszuvasodás, hanem az egész szájegészség miatt fontos. A magyar lakosság több mint háromnegyede csak akkor fordul orvoshoz ha már panasza van- ismertette az adatokat dr. Kivovics Péter, a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgatója.

RS14131_KA-20140320-IMG_2584-egeszseges-szaj-napja-scrA Semmelweis Egyetem prevenciós rendezvénye iránt nagy volt az érdeklődés, ötszáznál is többen vettek részt az eseményen. A tanácsadás alatt folyamatos szájüregi rákszűrés is zajlott az Intézet Orális Diagnosztika Osztályán, ahol szintén  az egészséges szájápolásra szerették volna felhívni a figyelmet. A prevenciós tevékenység nagyon fontos, különösen Magyarországon, ahol az orális rákok előfordulása a világon a legmagasabb. Éppen ezért már a hallgatókat is arra oktatják, hogy minden egyes fogászati beavatkozás úgynevezett sztomatoonkológiai szűrővizsgálattal kezdődjön, hiszen a korai felismerés gyógyuláshoz vezet- hívta fel a figyelmet dr. Kivovics Péter, az intézet igazgatója.

A leglényegesebb a szájápolás, ugyanakkor fontos az is, hogy ne dohányozzunk, ne igyunk szeszes italt, mert ezzel megelőzhető az elváltozások kialakulása. A fogmosás nemcsak eltávolítja a lepedéket, hanem megelőzi a szuvasodást és a fogágybetegségeket is – hangsúlyozta.

RS14142_KA-20140320-IMG_2541-egeszseges-szaj-napja-scr
A rendezvényen egy bábjátékkal is készültek a gyerekeknek. A program a nemzetközi World Oral Health Day rendezvénysorozat keretében valósult meg a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete és az SE FOK Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet szervezésében.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotók: Kovács Attila- Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.