Utolsó szakaszába lépett a Semmelweis Egyetem elmúlt száz éves történetének legjelentősebb fejlesztése. A Korányi projekt keretében épülő mintegy 20 ezer négyzetméteres új Központi Betegellátó Épület tartószerkezete elérte a legmagasabb pontját, és elkészült a helikopter-leszállóhely is az épület tetején.

RS13248_KA-20140311-IMG_0208-bokreta-unnep-scrAz ebből az alkalomból szervezett bokrétaünnepen dr. Szél Ágoston kiemelte: a több mint 13 milliárd forintból megvalósuló projekt révén Budapest és az ország egyik legmodernebb kórháza jön létre, egyebek mellett helikopter leszállópályával, a klinikákat összekötő folyosórendszerrel, csőpostával, modern központi diagnosztikai egységgel és központi laboratóriummal. A rektor szólt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem az ország egyik legnagyobb és legrangosabb betegellátó intézete, egyben a biomedicinális oktatás és kutatás fellegvára. Az egyik legnagyobb hibája ugyanakkor a földrajzi széttagoltság, a modern sürgősségi osztály, a traumatológiai osztály hiánya, valamint az, hogy számos klinikája fejlesztésre vagy felújításra szoruló állapotban van, mind építészetileg, mind műszerállományát tekintve.

Dr. Szél Ágoston hangsúlyozta: az egyik legnagyobb magyar orvosdinasztia családi nevét viselő Korányi projekt ezekre a hiányosságokra is megoldást ad, a létrejövő egykapus beteg-beléptetésnek köszönhetően pedig a diagnosztikához nagyságrendekkel közelebb kerül a terápia, amely lehetővé teszi a betegek még gyorsabb, hatékonyabb kezelését – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston.

„Elődeink sok évvel ezelőtt álmodták meg az európai uniós, költségvetési és egyetemi forrásokból finanszírozott nagyberuházást. A sors úgy hozta, hogy a megvalósítás rektorságom idejére esik, és a tervek szerint még ebben a vezetői ciklusban, az idei év végén vagy a jövő év elején, megindulhat a betegellátás teljes spektruma a Korányi épületben” – fogalmazott a rektor, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik „az elmúlt hónapok során szinte éjjel-nappal a Korányi projekt megvalósításán fáradoztak”. A rektor végezetül egy Korányi Sándor idézetre utalva azt mondta, higgyünk abban, hogy amit mi építünk, megalapozza az előttünk álló évtizedek továbbfejlődését. „Isten áldását kérem arra, hogy a 40-50 évvel utánunk jövők büszkék lehessenek ránk és művünkre!” – zárta beszédét a rektor.

RS13249_KA-20140311-IMG_0202-bokreta-unnep-scrA bokrétaünnepen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki beszédében egyebek mellett a Korányi projekt és a Semmelweis Egyetem jelentőségét méltatta. „A magyar orvoslás, a magyar orvostudomány fellegvárában vagyunk, és az a csaknem 250 éves múlt, amit az egyetem maga mögött tudhat, a magyar orvoslás történetének dicső lapjaira tartozik” – fogalmazott. Szólt arról is, hogy az a hármasság – vagyis az oktatás, kutatás, gyógyítás –, ami együtt van a hazai orvosi egyetemeken, egy olyan együttes erő, melyet őriznünk és erősítenünk kell.

A Korányi projekt 21. századi infrastruktúrát ígér, mely méltó az egyetem jelentőségéhez, és amely által új esélyt kap a betegellátás, a felsőfokú képzés és a kutatás hármas egysége – mondta a miniszter, hozzátéve: bízik abban, hogy azoknak, akik itt tanulnak, kutatnak vagy gyógyulnak majd, olyan korszerű élményt ad az épület, amiért azt lehet mondani, hogy megérte.

RS13243_KA-20140311-IMG_0250-bokreta-unnep-scrDr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: nagyon jó látni, hogy az egyetem megújul és a 21. századba érkezik. Meglátása szerint a Korányi projekt végeredménye mindenki számára jó lesz. A gyógyítók olyan diagnosztikai eszközökkel és környezetben tudnak majd dolgozni, amelyben más érzés lesz helytállni. Mivel az új épületben létrejön a sürgősségi ellátásnak egy koncentrált fogadóhelye, új perspektíva nyílik a legnépszerűbb tárgy, a sürgősségi orvostan oktatása előtt is, tehát komoly szerepe lesz a projektnek abban, miként tanulnak a jövő orvostanhallgatói. Az egységes laboratóriumban pedig annyi adat, vizsgálat születik majd, amely új lehetőségeket nyit a környező intézetek kutatói előtt is.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára arról beszélt egyebek mellett, hogy a Korányi projekt egy kiváló példája annak a 63 ezer fejlesztésnek, ami az elmúlt években az Európai Unió és az adófizetők pénzéből megvalósult.

Bognár Árpád, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett az alapkőletételnél elhangzott ígéretére. Akkor azt mondta: mindent megtesznek, hogy a kivitelezés színvonala felzárkózzon ahhoz a magas orvosi-gyógyító színvonalhoz, ami az egyetemet jellemzi. „Az elmúlt időszakban eszerint dolgoztunk, és a jövőben is ez lesz a vezérelvünk” – szögezte le. Azt mondta, egy olyan épületet tudnak átadni várhatóan még ebben az évben, amely megfelel a 21. századi korszerű színvonalnak és biztosítja a megfelelő infrastrukturális hátteret.

A bokrétaünnepség végén egy felszalagozott orgonafát húztak fel az épület tetejére.

RS13227_KA-20140311-IMG_0354-bokreta-unnep-scrMiután elkészült az új épület nyolc szintjének (pince, földszint és hat emelet) szerkezete, felgyorsulnak a belső kivitelezési munkálatok. A projekt keretében folyik a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és a Radiológiai Klinika épületének átalakítása is. Az új épülettel a Külső Klinika Tömb területén lévő többi klinikát (Fül-Orr-Gégészeti, Sebészeti, I. Sz. Belgyógyászati, II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati, Radiológiai, Urológiai, Neurológiai és a Pszichiátriai Klinika) zárt földfeletti folyosó köti majd össze, ennek tartópillérei és hídelemei is elkészültek.

RS13221_KA-20140311-IMG_0386-bokreta-unnep-scrAz új Központi Betegellátó Épületben egyebek mellett 24 órás szolgáltatást nyújtó központi röntgen diagnosztika és központi laboratórium kap helyet, valamint létrejön az ország legnagyobb intenzív ellátó centruma. Az épület egybeépül a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával, azzal egységes homlokzatot kap.

A kivitelezéssel párhuzamosan az egyetem eredményes közbeszerzési eljárást folytatott le orvostechnikai eszközök beszerzésére. A szerződések sikeres megkötésével több, mint 2 milliárd forint összértékben kerülhet sor modern és a kor elvárásainak megfelelő színvonalú berendezések és eszközök telepítésére és üzembe helyezésére.

A Korányi projekt építési munkálataiban mintegy 230 ember dolgozik folyamatosan. Az új épület szerkezetkész, a műszaki készültség jelenleg 50 százalékos.

fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

TÁMOP-ERFA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.