Január közepétől a megújult Informatikai Technológiai és Üzemeltetési Igazgatóság átvette a T-Systems Magyarország-tól a medikai és gazdasági informatikai rendszerek üzemeltetését (MedSol, SAP). Verseghi-Nagy Miklós hangsúlyozta: az üzemeltetési feladatok átvétele lényeges költségmegtakarítást jelent az egyetem számára.

20130710-IMG_3287-verseghi-nagy-miklos-webAz operatív főigazgató felidézte: a T-Systems, illetve annak jogelődje nyolc éve üzemelteti a medikai és gazdasági informatikai rendszereket az egyetemen. Mint mondta, 1,5 éve kezdődött a munka, amelynek kertében az egyetem vezetése áttekintette a szerződéses konstrukciót, hogy költséghatékonyabb megoldást találjanak. Miután az erre vonatkozó döntés megszületett, az érintett egyetemi dolgozók egy – a T-Systems által tartott – tanfolyamon vettek részt, vagyis az üzemeltetői munkacsoport az elmúlt 8 hónapban szakmailag felkészült erre a felelősségteljes feladatra.
Az operatív főigazgató tájékoztatása szerint a munkacsoport feladatai közé tartozik egyebek mellett a felhasználó támogatás, a különböző bejelentések (hibajelzések, fejlesztési igények) kezelése, illetve a rendszeres üzemeltetési és karbantartási rutinfeladatok elvégzése is. Hozzátette, eddig is voltak olyan egyetemi dolgozók, akik ezekkel az informatikai rendszerekkel dolgoztak, de januártól az arányok változtak meg: kevesebb dologhoz kell a külső cég segítsége, sokkal több feladatot oldanak meg helyben, mint korábban. Mintegy tízfőnyi munkát vettünk át a T-Systems-től – jelezte.
Verseghi-Nagy Miklós kitért arra: a költségmegtakarítás mellett fontos az is, hogy rövidebb idő alatt meg lehet oldani a felmerülő problémákat, illetve intézni a napi ügyeket. Továbbra is rendelkezésre áll T-Systems támogatása, csak szűkebb feladatkörre és kisebb létszámban – közölte az operatív főigazgató.

PACS1
Kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kollégák megfelelően felkészültek a saját erőforrással végzett üzemeltetésre: az elmúlt mintegy egy hónapnyi üzemeltetés során a rendszerek egyszer sem álltak le nem tervezett módon.
Az üzemeltetési feladatok átvételével párhuzamosan az illetékes igazgatóság piackutatást is végzett a legújabb szoftver fejlesztések megismerése érdekében, hogy a következő 5-10 évre vonatkozó medikai és gazdasági informatikai tender kiírásával olyan rendszer megvásárlását tudja megcélozni, amely a felhasználók számára optimális, könnyen kezelhető, és a lehető legtöbb segítséget nyújtó funkciókat tartalmazza.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.