A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán alapképzésen 17, mesterképzésen pedig 59 hallgató kapta meg oklevelét. Esküjük letételét követően avatták fel a végzett testnevelő és gyógytestnevelő tanárokat, sportmenedzsereket, rekreáció-irányítókat, szakedzőket, humánkineziológusokat, testnevelő-edzőket, rekreáció-szervező és egészségfejlesztőket, valamint sportszervezőket.

RS11722_2014-02-14_14-24-20-scr

A diplomaosztó mindig nagy öröm, hiszen ilyenkor, akik megérdemlik, jutalmat kapnak, és ezért a jutalomért akik most itt állnak, keményen meg is dolgoztak – köszöntötte a végzősöket dr. Radák Zsolt dékán.

Dr. Hamar Pál általános dékánhelyettes Németh Lászlót idézve kezdte beszédét: „utasok vagyunk, de az élet nem csak utazás, hanem szobrászmunka is. Valami szépet kihozni önmagunkból, az élő anyagból, s ezt a környezetünkre is kiterjeszteni.” Elmondta: akik itt végeztek, biztosan megállják a helyüket, a sportszakmai kihívásoknak pedig megfelelnek majd, hiszen piacképes tudásra tettek szert. A most végzett szakemberek felelősségére is felhívta a figyelmet: „áldozatkész, magas szintű szakmaisággal átitatott munkával meg kell értetniük embertársainkkal, mit jelent az akaraterő, az önfegyelem, a szakmai elhivatottság és alázat, valamint hogy mik a testkultúra értékei.” A dékánhelyettes szerint ez biztosan sikerülni fog, mert „a Semmelweis Egyetemen, az ország elit kutatóegyetemén tanulhattak, ahol európai és világhírű oktató, nevelő, illetve kutatói munka zajlik. Ahol nem csupán a kiemelkedő kutatóteljesítmények, vagy a jelentős nemzetközi kapcsolatok állnak a figyelem középpontjában, hanem a tehetséggondozás is.”

RS11731_2014-02-14_14-10-02-scrA végzettek feladatairól dr. Hamar Pál kifejtette: éppoly nagy teljesítmény lesz gyerekeket megtanítani a sportolás szeretetére, felnőtteket rávenni a fizikailag aktív életvitelre, vagy egy sérülés utáni sikeres rehabilitációt követően visszavezetni valakit a sportpályára, mint olimpiai bajnokot nevelni. „Egy közkeletű mondás szerint a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ez így van a mi szakterületünkön is. Közös felelősségünk, hogy a kölcsönkapott szellemi, erkölcsi és fizikai erőt ne hagyjuk elherdálni, mi magunk ne egy beteges, aluledzett társadalmat adjunk vissza unokáinknak” – emelte ki a dékánhelyettes. Egyúttal felkérte a végzősöket, tegyenek azért, hogy a magyar társadalom szellemileg, morálisan és testileg is egészséges maradjon. E felelősség elviselésében segíthet az itt szerzett szakmai tudás mellett a kar zászlajára írott jelmondat: szellemet, erkölcsöt, erőt egyesíts – zárta beszédét dr. Hamar Pál.

Esküjük letételét követően dr. Radák Zsolt dékán kézfogással és diplomájuk átadásával avatta pedagógusokká és sportszakemberekké a végzetteket.

RS11604_2014-02-14_14-37-48-scr (1)Dr. Berkes István tudományos dékánhelyettes saját emlékeinek visszaidézésével indította köszöntőjét: „amikor én végeztem, tele voltam tettvággyal, energiával, ahogy most ti. Azóta viszont kiéleződött a verseny az élet valamennyi területén. De ez titeket nem ér majd váratlanul, hiszen egy versenyképes egyetemen szereztetek diplomát, olyan tanároktól kaptatok útmutatást, akik bajnokok voltak, az egészséges élet felavatott képviselői.” Emlékeztetett, hogy a sportolók soha nem adják fel, ezért azt tanácsolta a friss diplomásoknak, ők se tegyék, menjenek szembe feladataikkal, hiszen önmagukat kell megvalósítaniuk. „Merjetek hinni, bízni önmagatokban, és mindazt, amit ez az egyetem a tarisznyátokba rakott, használjátok fel!” – javasolta a végzősöknek dr. Berkes István, hozzátéve:  legyenek büszkék a diplomájukra, amit a magyar sport templomában szereztek. „A szaktudás egyben szolgálat is” – emlékeztetett.

RS11728_2014-02-14_14-12-46-2-scr

Az ünnepséget dr. Radák Zsolt dékán zárta, aki arra kérte a most végzetteket, hogy esküjükhöz híven törekedjenek hivatásuk hibátlan művelésére, ismereteik állandó gyarapítására.

Mozer Mária

Fotók: Sás Benedek

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.