koraszulott1JO - szinesreA neonatológiai ellátást végzők támogatására, illetve itthon tartására fordított a legtöbbet 2012-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány – derül ki a nyilvánosságra hozott beszámolóból.
A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány kuratóriuma, illetve felügyelőbizottságának tagjai tevékenységüket ellenszolgáltatás nélkül látják el: tiszteletdíjat, költségtérítést és más juttatást sem vesznek fel e tevékenységükért. Az alapítvány vállalkozási tevékenységet továbbra sem folytat, bevételei a támogatásokból, az adózók által felajánlott szja egy százalékból, valamint a bankszámla kamataiból állnak. 2012-ben az alapítvány bevétele 14 millió 053 ezer forint volt: vállalkozásoktól 13 millió 700 ezer forint támogatást kapott, az egy százalékos felajánlás 345 ezer forint volt, a bankszámla kamata pedig nyolcezer.
Az alapítvány a közhasznú tevékenység keretében 37 millió 430 ezer forintot költött. A legmagasabb összeget, 25 millió forintot a neonatológiai ellátást végzők közvetlen támogatására fordították. A három évig tartó támogatási program célja az volt, hogy Magyarországon tartsa, valamint emelje a gyógyító munka színvonalát.

A sikeres tehetséggondozás elősegítése érdekében az alapítvány másfél millió forinttal, támogatási és kutatási ösztöndíj formájában segítette a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program hallgatóit, illetve egymillió forintot fordított az egyetemi tankönyv- és jegyzetellátás támogatására.

szentagothai6A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány egyik alapítója dr. Szentágothai János volt. 1992-ben azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy segítse az egyetem oktató, gyógyító és kutató tevékenységét. Születésének 100. évfordulóján a Semmelweis Egyetem szobrot állíttatott a Belső Klinikai Tömb udvarán. A szoborral – melynek 8 millió forintos költségét az alapítvány állta – a világhírű tudósra, az iskolateremtő agykutatóra, és az anatómiai tanszék egykori vezetőjére emlékezett az egyetem.

BSL-dombormű 1 - 2Az alapítvány ezen kívül 1,4 millió forintot adott a Batthyány-Strattmann Lászlót, a „szegények orvosát” ábrázoló domborműre, melyet a SE Elméleti Orvostudományi Központ aulájában helyzetek el. A mű annak a márványból készült domborműnek az aranyozott bronz változata, amelyet 2004-ben, egy évvel a „szegények orvosának” boldoggá avatása után helyeztek el és áldottak meg a vatikáni Magyarok Nagyasszonya Kápolnában.

Az alapítvány jövőbeni célja továbbra is az egyetemi alapfeladatok ellátásának támogatása. A Semmelweis Egyetemen jelenleg folyik az új, hétszintes Központi Betegellátó Épület építése az Üllői úti, Klinikák metrómegállónál található területén, részben költségvetési, részben uniós forrásból. Az új Központi Betegellátó Épületben radiológia, központi laboratórium, az országban egyedülálló intenzív osztály, traumatológia, valamint ortopédiai osztály is helyet kap. koranyi108.28A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány az idei évben a projekttel összefüggésben gyűjt felajánlásokat. Az egy százalékból befolyó támogatásokat olyan betegjóléti intézkedésekre és beszerzésekre fordítaná, amelyek nem fedezhetők költségvetési vagy uniós forrásból. Többek között a felajánlásokból lehetne létrehozni az új épület kápolnáját, és szintén a felajánlásokból lenne fedezhető az épület körüli kertrendezés, ami virágok, bokrok telepítését jelenti.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Alapítvány adataival kitöltött rendelkező nyilatkozat letölthető ezen a linken.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.