Az idei a második alkalom, hogy átvehették diplomájukat a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékén végzett klinikai szakpszichológusok. A végzettek az alap- és szakellátáson kívül a pszichoterápiában, valamint a szomatikus ellátásban is részt vehetnek.

RS10908_KA-20140205-IMG_6062-klinikai-pszichologia-diplomaoszto-scrA pszichoterapeutáról azt szokták mondani, hogy nem foglal állást, ám munkája során alapvetően fontos érték az odafigyelés, ami a páciensnek biztonságot ad a változáshoz, változtatáshoz – kezdte köszöntőjét dr. Perczel Forintos Dóra. A Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője kifejtette: valódi segítő hivatás a pszichoterápia, az elkötelezettség pedig látszódott is a hallgatókon a képzés óráin és a vizsgákon.

A tanszékvezető az „elfogadás és az együttműködés másik dimenziójaként” említette a családot a szakma elnőiesedésére hivatkozva. Szerinte mivel a terapeuta élete egyben hitelesíti is, amit mond, így ebben a szakmában különösen fontos a család és hivatás összeegyeztetése. „Kopp Mária üzenetét továbbadva arra bíztatom önöket, hogy ebben a teljesítményorientált világban is törekedjenek a családalapításra, mert sajnos az értelmiségi nők körében jóval kevesebb gyermek születik a tervezettnél. Bízzanak a lehetőségeikben és az erőforrásaikban” – intézte szavait a végzett hallgatóhoz. Hozzáfűzte: a családot és a hivatást azért is fontos szem előtt tartani, mert nőként ha megbillenünk az egyik irányba, megtámaszthat bennünket a másik.

„Komplex tudást adtunk hallgatóinknak, akik számos irányzatba betekinthettek” – mondta dr. Perczel Forintos Dóra, aki hangsúlyozta azt is, hogy nemzetközileg elfogadott irányelvekhez igazították a képzést, ami így komoly alapokat jelent majd a továbblépéshez. A Szakmai Kollégium által tavaly decemberben jóváhagyott rendeletet idézve egyben részletezte a pszichológus tevékenységét: a klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológia magában foglalja a pszichodiagnosztikát és állapotfelmérést, a pszichoterápiát, a stresszmenedzsmentet, az egészségügyi dolgozók kiégésprevencióját, a konfliktuskezelést, problémamegoldó, kommunikációs és szociális készségfejlesztő tréningek tartását, valamint a pszichoterápiát. Ezen kívül a szakpszichológus életvezetési tanácsadást, krízis intervenciót és szupportív terápiát is végezhet, de a szakma részvétele szükséges a szomatikus betegek korszerű ellátásában is.  „Érdemes tehát szakvizsgát tenni, hiszen a jogszabály szerint már csak kvalifikált szakember rendelhet” – emelte ki a tanszékvezető.

RS10876_KA-20140205-IMG_6167-klinikai-pszichologia-diplomaoszto-scr

Azt is lehetőségként értékelte, hogy a rendelet előírja: a klinikai szakpszichológus alkalmazása összesen 108 területen lett előírás teljes vagy részmunkaidőben, többek között belgyógyászati és szívtranszplantációs osztályon, angiológián, allergológián, gyermekhematológián, krónikus tüdőgyógyászaton és háziorvosi rendelőben.

A 2013 novemberében végzett klinikai szakpszichológusok egy négyéves képzést követően tettek szakvizsgát, 19-en kiválóan megfelelt, míg 14-en megfelelt minősítéssel. Hippokratészi esküjük letétele után dr. Perczel Forintos Dóra tanszékvezetőtől vehették át okleveleiket.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.