RS10736_KA-20140129-IMG_5488-danube-university-krems-delegation-scrEgyüttműködési szándéknyilatkozatot írt alá 2014. január 29-én az osztrák Danube University Krems és a Semmelweis Egyetem. A kremsi delegáció tagjai Mag. Friedrich Faulhammer rektor, dr. Viktoria Weber rektorhelyettes és dr. Stefan Nehrer, az egyetem Egészség- és Orvostudományi Karának dékánja voltak.

A szándéknyilatkozat aláírását egy rövid megbeszélés előzte meg a rektori tárgyalóban, dr. Szél Ágoston rektor és dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes részvételével. A vendégkönyv aláírása, valamint a főépület megtekintése után a program az intézeti látogatásokkal folytatódott. A kremsi delegáció tárgyalt dr. Buzás Edittel, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatójával, valamint látogatást tett a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetben is, ahol dr. Benyó Zoltán igazgatóval és dr. Lacza Zsombor tudományos főmunkatárssal folytattak megbeszélést.

RS10720_KA-20140129-IMG_5564-danube-university-krems-delegation-scrA kremsi egyetem rektora, Mag. Friedrich Faulhammer különleges alkalomnak nevezte a szerdai napot, hiszen – mint fogalmazott – fiatal, 1994-es alapítású intézményként nagyra értékelik az együttműködést a nagy múltú Semmelweis Egyetemmel. Reményét fejezte ki, hogy a nyilatkozat aláírása a kétoldalú kapcsolatok, kutatási együttműködések beindulását és fellendítését teszi lehetővé. A látogatástól a korábban meglévő, egyéni szintű együttműködések szorosabbra fűzését és intézményi szintre emelését remélik.

RS10719_KA-20140129-IMG_5567-danube-university-krems-delegation-scrA szándéknyilatkozattal kapcsolatos egyeztetések előzményei közé tartozik a dr. Michael Brainin, a Danube University Krems Idegtudományi Központjának vezetője és dr. Bereczki Dániel, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója közötti tudományos együttműködés. Dr. Brainin, aki a Danube University Krems Klinikai Orvosi és Prevenciós Intézetének vezetője is egyben, dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettessel vette fel a kapcsolatot az együttműködés formalizálása érdekében.

RS10729_KA-20140129-IMG_5535-danube-university-krems-delegation-scrA Semmelweis Egyetem részéről dr. Lacza Zsombor, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet munkatársa is szakmai kapcsolatot ápol kremsi egyetem részéről dr. Stefan Nehrerrel, az ottani Egészség- és Orvostudományi Kar dékánjával. Az együttműködés keretében 2013-ban közös kutatási pályázat indult az Osztrák-Magyar AKCIÓ Alapítvány támogatásával.

Dr. Buzás Edit professzor asszony és Viktoria Weber rektorhelyettes a dr. Buzás Edit által tavaly októberben szervezett Extracelluláris Vezikula Izolálási és Karakterizálási Workshop kapcsán kerültek kapcsolatba, amelyen Viktoria Weber egyik hallgatója is részt vett.

Wild Marica, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.