Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető. A feltölthetőségre azért volt szükség, mert a különleges szíverősítő pacemaker energiaigénye mintegy százszorosa a hagyományos készülékeknek. Míg az eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek és cseréjükkor a beteget műteni kell, ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. Ez az új generációs pacemaker emellett egy új, a szívizmot erősítő elektromos ingerlést alkalmaz.

RS10450_KA-20140120-IMG_4356-indukcioval-toltheto-pacemaker-scrA műtétet egy 57 éves szívelégtelenségben szenvedő férfin végezték el. A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége mindennapi tevékenységében már jelentősen korlátozta. A műtét, melyet dr. Merkely Béla kardiológus professzor, a klinika igazgatója végzett, jól sikerült. A férfit 5 nap múlva, javuló állapotban hazaengedték.

A műtét kapcsán egy jobb pitvari és két jobb kamrai elektródát ültettek be a beteg szívébe, és egy gyufásdoboz nagyságú feltölthető pacemakert a mellkas bőre alá. Mivel a pacemaker új elven működik – nagy energiájú impulzus-sorozatot ad le a szívciklushoz időzítve -, a hagyományos telepek nem bírnák elegendő energiával ellátni a feladatot. Ezért a készülék a beteg bőrén keresztül indukciós módszerrel tölthető fel. A töltő használata egyszerű, betegbarát, egyetlen gombbal aktiválható. A készüléket 2 hetente, 30 percen keresztül kell tölteni, melyet a beteg bárhol megtehet, így ez a pacemaker elemkimerülés miatt soha nem szorul cserére. A hagyományos pacemakeres betegeket, ha az elemek lemerülnek, újra és újra meg kell műteni (átlagosan 8-10 évente). Ennél az új fejlesztésű, feltölthető készüléknél ez elkerülhető.

RS10453_KA-20140120-IMG_4349-indukcioval-toltheto-pacemaker-scr
dr. Zima Endre

Az új generációs pacemakert (Cardiac Contractility Modulator) a világon eddig csak 6 országban (Németországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában és Csehországban) alkalmazták a szívelégtelenség kezelésében. Lényege, hogy új módszerrel dolgozik: erősíti a szív izomzatát, vagyis olyan impulzusokat ad le, melyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, javítják a szívizomfunkciót, mindemellett a sejtek oxigénigényét nem növelik. Az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a betegek maximális oxigén-felvétele és terhelhetősége nő, életminőségük jelentősen javul. Erre immár a magyar betegeknek is lehetőségük lesz. A készülék elterjedése jelentős előrelépést jelenthet hazánkban is a nagyszámú szívelégtelen beteg terápiájában, csökkentheti a végállapotú szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja.

Magyarországon jelenleg körülbelül 35 ezer pacemakeres beteg van. A hagyományos készülékeket döntően a szívritmuszavarok és szívelégtelenségek kezelésére használják. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az úgynevezett nem gyógyszeres terápiák legnagyobb regionális központja, évente 1800 szívritmust szabályozó eszközt (pacemakert) ültetnek be. A pacemaker technológia ugrásszerűen fejlődött az utóbbi években. A Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, mint Kiválósági Központ számos, új beültethető eszköz Magyarországi bevezetésében vállalt úttörő szerepet, és több alkalommal vett részt új gyógyító eljárások kifejlesztésében is.

Czétényi Rita
Fotó: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.