A hallgatók és az oktatók számára is átláthatóbb, jobban kezelhető szabályzat született. A cél az volt, hogy a dokumentum minél több felmerülő kérdésre adjon konkrét választ – nyilatkozta dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának új szabályzatáról.

rácz RS10021_Rácz Károly 5-scrA módosításokra elsősorban a jogszabályi környezet változása miatt volt szükség. Már az új nemzeti felsőoktatási törvény is érintette a doktori képzést, 2013 január óta pedig érvényes a doktori képzést és a habilitációs eljárásokat szabályozó kormányrendelet. Ez utóbbi fél évet adott az egyetemeknek, hogy az új rendelkezések alapján átdolgozzák a doktori szabályzatukat – emlékeztetett dr. Rácz Károly, hozzátéve, hogy a módosítások zöme adminisztratív jellegű, de néhány elem a képzést is komolyan érinti.

A legfontosabb pont azzal függ össze, hogy az új nemzeti felsőoktatási törvény a doktori tanulmányokban a költségtérítéses képzés helyett csak önköltséges képzésre ad lehetőséget. Eszerint azoknak a hallgatóknak, akik nem rendelkeznek állami vagy egyéb ösztöndíjjal, a teljes képzési díjat maguknak kellene állniuk. Az új Doktori Szabályzat legfontosabb vívmánya, hogy a Semmelweis Egyetemen ennek ellenére az önköltséges képzésben résztvevő doktoranduszoknak nem kell a korábbinál többet fizetnie. Ezt egy speciális vállalással sikerült elérni – emelte ki dr. Rácz Károly. A korábbi rendszerben a nem ösztöndíjas hallgatók a képzési díj 20 százalékát fizették önrészként (ez fél évre közel 100 ezer forintot jelentett).

rácz RS10020_Rácz Károly 4-scrAz új szabályozás alapján ennek ötszörösére emelkedtek volna a költségek, vagyis a három éves doktori képzés ára megközelítette volna a három millió forintot. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában ugyanakkor az a speciális megoldás született, hogy a témavezetők átvállalták a díj 80 százalékának fedezetét oly módon, hogy ebben az értékben biztosítják az önköltséges PhD-hallgatók kutatásához szükséges vegyszereket, eszközöket és egyéb dologi feltételeket. Így az önköltséges PhD-hallgatóknak továbbra is csak a képzési költség 20 százalékát kell fizetniük – részletezte dr. Rácz Károly. Az arány egyébként ugyanilyen az állami ösztöndíjas hallgatóknál is, esetükben az államilag finanszírozott képzési költség 80 százalékát a hallgatók a kutatások dologi kiadásaira fordíthatják.

Bizonyára ennek is köszönhető, hogy nem csökkent szeptembertől a nem államilag finanszírozott képzésben részt vevő PhD-hallgatók száma az egyetemen – emelte ki a Doktori Tanács elnöke, aki hangsúlyozta azt is: az önköltségesek többsége az egyetemen dolgozik, így tehát saját munkatársainkat segítjük ezzel a speciális megoldással.

Az új jogszabályi környezet fontos eleme még egyebek mellett az is, hogy a rezidensi képzésben résztvevő orvosok számára három év helyett két évre csökkenthető a doktori képzés időtartama, amennyiben kutatási témájuk kapcsolódik szakterületükhöz – ez is segíti a fokozathoz jutást.

Eldőlt egy régóta napirenden lévő kérdés is; eszerint továbbra is lesz mód egyéni fokozatszerzésre. Az egyéni fokozatszerzőknek nincs hallgatói státuszuk, nem vesznek részt a szervezett képzésben és nincs témavezető által előre meghirdetett kutatási témájuk. Az egyéni fokozatszerzés olyan – nem pályakezdő – diplomások számára biztosít lehetőséget a PhD diploma megszerzésére, akik már végeztek tudományos munkát és rendelkeznek a szükséges  tudományos publikációkkal.

Az új szabályzat ezeken kívül pontosítja a doktori iskola törzstagjaival kapcsolatos előírásokat, a témavezetők, hallgatók kötelességeit, feladatait, a fogyatékkal élők fokozatszerzésével kapcsolatos részleteket.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg nyolc tudományági doktori iskola működik. Ezek a következők: Elméleti orvostudományok, Klinikai orvostudományok, Gyógyszertudományok, Mentális egészségtudományok, Sporttudományok, Szentágothai János Idegtudományok, Molekuláris orvostudományok, valamint Patológiai tudományok Doktori Iskola.
Újdonságnak számít, hogy sikeres akkreditációt követően a Mentális egészségtudományok Doktori Iskolában elindult a társadalomtudományok közé tartozó szociológia doktori képzés.

Dobozi Pálma
Fotók: Szigetváry Zsolt

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.