A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derékfájdalom) megbetegedések rizikótényezője. A hazai és nemzetközi kutatások szerint a munkahelyi stressz negatív egészségi hatásai a munkavállalók egynegyedét érintik. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete országos felmérést végez a munkahelyi stressztényezők feltérképezésére.

Az októberben indított adatgyűjtés keretében már több, mint 15 ezer kitöltő mérte fel munkahelyi stressztényezőit. A kérdőív a www.munkahelyistresszkerdoiv.hu címen bárki számára elérhető, a kitöltés anonim. A válaszadók a kitöltést követően azonnali visszajelzést kapnak saját eredményeikről, nyomtatható formátumban. Megtudhatják, hogy saját munkahelyi stressz pontszámaik a 28 skála mentén hogyan viszonyulnak az országos és ágazati átlagokhoz, illetve észlelt stressz szintjük, stresszel összefüggésbe hozható testi tüneteik jelentős egyéni kockázatot jeleznek-e.

RS122__T7C0062-scrA Munkavédelmi Törvény a munkáltatók számára 2008. január 1-től előírja a pszichoszociális kockázat felmérését, arra azonban nem vonatkozik egységes előírás, hogy ez miként történjen meg. „Az elmúlt években több ajánlás is megjelent, amely a pszichoszociális kockázat felmérésének lehetőségeit foglalja össze, azonban továbbra sem áll rendelkezésre egységes, validált, magyar nyelvű mérőeszköz ezen a területen. Kutatócsoportunk ezt a hiányt szeretné pótolni a Dániában kidolgozott COPSOQ II kérdőív magyar verziójának kidolgozásával, validálásával.” – hangsúlyozta dr. Stauder Adrienne pszichiáter, egyetemi docens, a Munkahelyi Stressz Kutatócsoport vezetője.

A COPSOQ II kérdőív (Koppenhágai Kérdőív a Munkahelyi Pszichoszociális Tényezőkről II) 7 dimenzión belül összesen 28 skálát tartalmaz, melyek a munkahelyi pszichoszociális kockázati tényezőket és az azzal összefüggésbe hozható egészségi hatásokat, pszichés és szomatikus tüneteket vizsgálják. A kérdőív több mint 15 országban sikerrel alkalmazott, hatékony kockázatértékelő eszköznek bizonyult. A kérdőívet a nemzetközi irányelvek alapján adaptálták, nyelvileg tesztelték, validálták. A kutatás második szakaszában a COPSOQ II kérdőívet további skálákkal egészítették ki, annak érdekében, hogy pontosan felmérjék az egyén észlelt stressz szintjét, a munkahelyi stresszel összefüggésbe hozható leggyakoribb mentális problémák – depresszió, kiégés, alvászavar – tüneteit, illetve az esetleges testi tünetek meglétét, súlyosságát. „Az októberben elindított felmérés célja, hogy országos és ágazati szintű referenciaértékeket határozzunk meg, és feltérképezzük a legjellemzőbb pszichoszociális stressz tényezőket, illetve védő faktorokat. Fontos célkitűzésünk továbbá, hogy beazonosítsuk a leginkább veszélyeztetett szakmai csoportokat” – mondta Nistor Katalin pszichológus, kutató.

RS8308_wwwattekovacscom_109150-scrAz online kérdőív csoportos és szervezeti szintű vizsgálatra is alkalmas. Az egyéb ágazatokkal való összehasonlítás mellett, az egészségügyben dolgozók stresszforrásait kiemelt szempontok szerint is vizsgáljuk. Különösen számítunk a Semmelweis Egyetem dolgozóinak támogatására a munkahelyi stressz tényezők magyarországi feltérképezésében. A felmérés végzői mindenkinek köszönik, aki részt vesz az adatgyűjtésben a kérdőív kitöltése által, és kérik, hogy lehetőség szerint juttassák el a kutatásra vonatkozó információkat, valamint az online kérdőív elérhetőségét az egyetemen kívüli munkatársaknak, ismerősöknek is.

Szerző: Zakor Tünde, a Munkahelyi Stressz Kutatócsoport tagja

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.