Október 1-jén számoltunk be arról, hogy dr. Szél Ágoston rektor ötfős állandó tanácskozó testületet hozott létre. A rektor öt nagy tekintélyű, elismert egyetemi professzort kért fel arra, hogy véleményükkel, javaslataikkal, tapasztalataikkal segítsék a döntéshozatal folyamatát, az egyetem vezetőségének stratégiaalkotását. A Semmelweis Egyetem újság novemberi és decemberi számában egy-egy oldalas interjúkat közöltünk a testület tagjaival, melyek most online változatban is elérhetőek.

Dr. Ádám Veronika, az Orvosi Biokémiai Intézet igazgatója a pályaválasztása kapcsán egyebek mellett arról is beszélt az interjúban, hogy a biokémiában az vonzotta, amit ma is vonzónak talál benne: ez a ma rendelkezésre álló legmélyebb szintje a megértésnek. A professzor asszony azt vallja: „Bárhol is indul el az ember a tudományban, ha elkezdi a munkát, szinte viszik, vezetik a kísérletek egy irányba”. Tovább a teljes portréra.

Dr. Mandl József, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanára szólt arról, hogy a pálya csúcsaként éli meg, hogy egyetemi tanár lehet, és ma már nem tudja elképzelni a pályáját másként, mint oktatóként és kutatóként.  „Számomra ez két nagyon mélyen kapcsolódó terület”. Tovább a teljes portréra.

Dr. Perner Ferenc, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika professzor emeritusa, a hazai transzplantációs program úttörője mesélt arról is, milyen érzés, mikor összevarrja a két eret, és a hideg, löttyedt, szürkésbarna emberi szövet kivirul, és ismét életre kel. „Szerencsém volt, akartam és mertem” – mondta arra a kérdésre, mi adott számára erőt és energiát a folyamatos úttörő szerephez. Tovább a teljes portréra.

Dr. Réthelyi Miklós rector emeritus, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professzor emeritusa arra is visszaemlékezett, hogy Pécsre járt egyetemre, és már ekkor az anatómia került érdeklődésének középpontjába, amiben része volt dr. Szentágothai Jánosnak is. „Lenyűgöz szépségével az a tökéletes rend, ami az emberi szervezetben uralkodik”  – mondja szakmájáról. Tovább a teljes portréra.

Dr. Sótonyi Péter rector emeritus, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója életének két meghatározó kulcsfigurájáról is beszélt az interjú során: egykori gimnáziumi osztályfőnökéről, Nemes Nagy Ágnesről, a költő óriásról és dr. Romhányi Györgyről, a kiváló patológusról, oktató és kutatóprofesszorról. Dr. Sótonyi Péter azt vallja, többnyire minden eldől azon, hogy az ember milyen tanító és példaadó mesterek között nőhet fel. Tovább a teljes portréra.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.