80. születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Magyar Kálmán professor emeritust, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének alapítóját. Kollégái, pályatársai, egykori tanítványai egyedi kötettel ajándékozták meg a Széchenyi-díjas farmakológust, egyetemi tanárt a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben.

RS10221_20131219-IMG_0850-magyar-kalman-szuletesnap-scr„Magyar Kálmán mindig szívén viselte az oktatást. Sokan vagyunk, akik a gyógyszerek csodálatos világát először az ő előadásaiból ismerhettük meg. Amikor ő beszélt, a tantermek mindig túl szűknek bizonyultak” – nyitotta a rendezvényt dr. Bagdy György. A Gyógyszerhatástani Intézet igazgatója kitért arra is, hogy egykori tanára hatására rengetegen váltak e hivatás művelőivé. Dr. Bagdy György egyúttal átadta az ünnepelt ajándékát, egy bőrkötésű kötetet, melyet kollégái állítottak össze közös élményeikről.

Dr. Tábi Tamás, az intézet adjunktusa – bemutatva a könyvet – elmondta: közös munka ez egy olyan ember számára, aki a hazai farmakokinetika kutatás és oktatás atyjának tekinthető. Egyben megköszönte neki, hogy létrehozta és évtizedeken át összetartotta az intézetet.

„Nagyra értékeljük tudományos munkásságodat, oktatói tevékenységedet és mindazt, amit az ifjúságért tettél” – intézte szavait dr. Sótonyi Péter a professzorhoz. A rector emeritus beavatta a hallgatóságot, hálás egykori gyógyszertan tanárának, amiért annak idején a receptírást olyan hatékonyan átadta neki és csoporttársainak.

Dr. Zelkó Romána dékán a Gyógyszerésztudományi Kar nevében köszöntötte az ünnepeltet. Hajdani tanítójának szintén oktatói kvalitásait emelte ki, de megemlítette: e mögött rendkívül eredményes kutatói és akadémiai pálya is áll.

RS10229_20131219-IMG_0873-magyar-kalman-szuletesnap-scr„A kutatói szenvedély nem függ életkortól. Mindig örömet okoz, amikor látom, mennyire élvezzük még mindig ezt a tevékenységet” – vonta be a résztvevőket dr. Knoll József professor emeritus.

Dr. Szökő Éva, a Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke a magyar gyógyszerészek háláját tolmácsolta az intézetalapító felé. Egyben kitért arra is: elszántságára nagy szükség volt ahhoz, hogy a biológiai tárgyak nagyobb arányban legyenek képviselve az oktatásban. „Azóta kiderült, ez korszerű törekvés volt, és egyre inkább efelé halad a gyógyszerészképzés átalakítása” – fejtette ki.

Megköszönte a professzor eddigi tevékenységét, egyben a Farmakológiai Társaság elnökeként továbbra is számít Magyar Kálmán, a társaság tiszteletbeli elnökének tanácsaira, bölcsességeire dr. Vass Ádám.

Dr. Klebovich Imre, a Gyógyszerészeti Intézet tanszékvezető egyetemi tanára így emlékezett vissza: „az előadásaid hatására választottam a farmakokinetika tudományterületét és azóta számtalanszor bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztam.” Szerinte rengeteget tett a szakmáért Mátrában szervezett konferenciasorozata is.

RS10237_20131219-IMG_0907-magyar-kalman-szuletesnap-scr„Szükséges ilyenkor a visszatekintés, amihez a méltatások, jóleső szavak nagy segítségemre vannak” – mondta az ünnepelt. Hangsúlyozta: „életem legszebb napjait a munkahelyemen töltöttem, az egyetlen munkahelyemen, hiszen nem volt másik. Manapság ez már nem dicsőség.”

Dr. Magyar Kálmán orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézetének alapítója, valamint 1979 és 98 között igazgatója. Számos elismerést vehetett át, többek között kitüntették a Széchenyi, az Akadémiai, valamint a Szent-Györgyi Albert Díjjal. 2013-ban a genfi nemzetközi Parkinson Konferencián pedig megkapta a Senator dr Franz Burda-Foundation életműdíjat.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.