20131219_PalinkasJ_Gabor_Denes_dijak_atadasa_szt_003Gábor Dénes díjat vehetett át dr. Mátyus Péter a Parlamentben. A holográfia felfedezőjéről, a fizikai Nobel-díjat is kiérdemlő tudósról elnevezett elismerést minden évben a jelentős tudományos, műszaki-szellemi alkotást létrehozó, kiemelkedő teljesítményű, innovatív kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakembereknek ítélik oda. Az idei kitüntetettekkel együtt eddig 177-en kapták meg az elismerést.

A vegyészmérnök, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára, a Szerves Vegytani Intézet igazgatója kimagaslóan innovatív gyógyszerkutatási tevékenységéért, a Parkinson-betegség gyógyszeres kezelésében ígéretes molekulacsoport kifejlesztésében tanúsított alkotó közreműködéséért, a magyar gyógyszerkutató szakemberek nemzetközi hírnevének öregbítéséért, a Bionikai Innovációs Centrum szervezésében vállalt szerepéért, valamint a doktoranduszképzésben nyújtott munkásságáért kapta a díjat.

Az ünnepségen részt vett Pálinkás József, az MTA elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány, illetve szakmai, tudományos és társadalmi szervezetek képviselői. „Csak ott élhetnek és alkothatnak nagy szellemek, ahol nyitott a tér, és lehetőség van a pálya felépítésére, befutására” – hangoztatta köszöntőjében a házelnök, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy globalizálódó világunkban azok a nemzetek maradhatnak önállóak, és kerekedhetnek felül a nehézségeken, amelyek új utakat és megoldásokat keresnek, és mindennapjaikba igyekeznek a legújabb tudományos és műszaki eredményeket is bevonni. Gyulai József akadémikus, a díjakat odaítélő Novofer Alapítvány Kuratóriumának elnöke azt emelte ki, hogy a globalizálódó világban meg kell találni a méltán híres magyar tudás helyét.
Tóth-Szabó Szilvia

Forrás: mta.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.