A karácsony olyan ünnep, mely alkalmat nyújt az egymásra való odafigyelésre, szeretetünk, elismerésünk kifejezésére, az érzelmi feltöltődésre. Mégis a szeretet ünnepét az emberek nagy része mára már feladatként, sőt egyenesen teherként éli meg. A meghittség és a nyugalom helyett az elvárásoknak való megfelelés kényszere és a feszültség az, ami körbelengi az ünnepeket. A karácsonyi stressz egyre általánosabb jelenség, korunk egyik népbetegségévé vált – mondta dr. Stauder Adrienne, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense.

RS10010_20131216-IMG_0714-karacsony-stressz-scrA társadalmi változásoknak köszönhetően a külsőségek egyre fontosabbá váltak, a megvásárolható értékek előtérbe kerültek a belső értékekhez képest, nagyon erősek a külső elvárások – mondja dr. Stauder Adrienne. A helytállás ilyen kiemelt alkalomkor hangsúlyossá válik, szinte már presztizskérdés. A nőkre ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik, ők ugyanis inkább magukra veszik ezeket az elvárásokat, felelősséget éreznek azért, hogy minden rendben menjen, nekik kell a hangulatot megteremteni, sütni, főzni, ajándékokat vásárolni.

RS10013_20131216-IMG_0724-karacsony-stressz-scrAz emberek többsége hajlamos abba a hibába esni, hogy többet tervez be, mint amennyit reálisan meg tud valósítani. Ez a túlvállalás igaz az anyagiakra is, sokan többet költenek, mint amennyit megengedhetnek csak azért, hogy mindenkinek megfeleljenek. Ugyanakkor egyre kevesebb idő és energia marad az ünnepi előkészületekre. Ráadásul mindezek után éppen arra nem marad idő, ami a legfontosabb lenne: hogy szeretetet, figyelmet fordítsanak környezetükre, így gyakori a csalódás is- hívja fel a figyelmet a szakember. Ez sok feszültséghez, konfliktushoz, felesleges stresszhez vezet.
Mindenkinek éppen arra lenne leginkább szüksége, hogy figyelmet, szeretetet, gondoskodást kapjon, ezt pedig nem lehet pénzzel vagy tárgyi ajándékokkal pótolni. Egy családot boldogabbá tesz egy mosolygós, kiegyensúlyozott anyuka, mint két tál sütemény – hozta fel példakánt a Magatartástudományi Intézet docense.

Az ajándék te magad légy – hangsúlyozza Stauder Adrienne. Ennek kifejezésére alkalmasak a különböző úgynevezett „szeretet nyelvek”, vagyis az elismerő szavak, a minőségi idő, a személyre szabott ajándékok, az apró szívességek és az érintés. A karácsony egy kiváló alkalom arra, hogy ezeket alkalmazzák.

Stauder Adrienn - magatartástudmányi intézetA szakember azt tanácsolja, hogy mindenki álljon meg egy pillanatra és figyeljen magára: próbálja megőrizni tisztán látását. Ossza el a feladatokat, gondolja át, hogy mi az, amibe érdemes energiát fektetni. Mérlegelje, hogy mik a reális elvárások, mi az, amivel valóban örömet tud szerezni másoknak. Azt is érdemes átgondolni, mi a legrosszabb, ami történhet, ha nem felel meg minden elvárásnak. Nehéz ugyan, de figyeljen arra, hogy a fáradtság és az idegesség ne uralkodjon el rajta.

Dr. Stauder Adrienne azt javasolja, hogy tegyenek sétákat a szabadban, kiránduljanak, hiszen a mozgás önmagában is az egyik legtermészetesebb stresszoldó. Érdemes az ünnepek alatt mindenkinek magára is időt szakítani, a legtöbb embernek szüksége van egy kis egyedüllétre, visszavonulásra, ez is fontos, hogy fel tudjon töltődni az ünnep alatt, és ne kimerülten, fáradtan kezdje az új évet.

Kiss-Bódi Bernadett

Fotók: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem