RS9746_KA-20131210-IMG_0032-bioklima-klub-scrA Semmelweis Szalonban tartotta évzáró rendezvényét a BioKlíma Projekt Szakmai Irányító Testülete. A BioKlíma projekt konzorciumvezetője a Semmelweis Egyetem, a projekt résztvevői az eseményen bemutatták az eddig elért eredményeiket, illetve a jövőre tervezett feladataikat, betekintést nyerhettek egymás kutatási témáiba. A találkozó lehetőséget adott a kutatási témák közötti együttműködésre is.

A klímaváltozás hatása az emberi egészségre és a bioszféra elemeire címmel alap- és ipari kutatási, valamint infokommunikációs technológiai fejlesztési program indult a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával a Közép-magyarországi régióban.

RS9740_KA-20131210-IMG_0049-bioklima-klub-scrA szakmai feladatok megoldására a Semmelweis Egyetem vezetésével három felsőoktatási intézmény (Szent István Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és egy MTA kutatócsoport közös konzorciumot hozott létre BioKlíma Konzorcium néven. A projekt 2013. július 1-jétől 2015. november 30-áig tart. A Konzorcium célja és feladata a klímaváltozás hatásvizsgálata az emberi egészségre és a bioszféra elemeire vonatkozóan humán egészségügyi, állategészségügyi és környezetbiztonsági aspektusból.

RS9749_KA-20131210-IMG_0012-bioklima-klub-scrA rendezvényen elsőként dr. Takács Zita, az Innovációs Központ projektmenedzsere mutatta be a Projekt Iroda szerepét a pályázatban. Elmondta, hogy a Konzorciumi projekt működésének koordinálása, átfogása az egyik fő feladatuk.

A Semmelweis Egyetem két intézete is részt vesz a projektben. A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete dr. Molnár Mária Judit vezetésével a klímaváltozás hatását vizsgálja a neurodegenerációra és az autizmus spektrum betegségekre. A rendezvényen Pentelényi Klára és Magyarósi Szilvia mutatták be röviden az intézetben folyó kutatást. Az autizmus spektrum betegség és a neurodegeneratív betegségek multifaktoriális eredetűek, és a genetikai okok mellett főként eddig nem ismert környezeti tényezők is felelősek a betegség kialakulásáért. Az aflatoxin vizsgálatokat végző és a biobankot létrehozó csoport alapfeladata a neurodegeneratív (Alzheimer és Parkinson) és az autizmus spektrum betegségben szenvedők, valamint az egészséges kontroll csoport biológiai mintáinak és a hozzá tartozó adatoknak a gyűjtése, tárolása. Nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is építik a kutatási eredményeken alapuló anyatej- és autizmus biobankot és adatbázist, amit akár nemzetközi szinten is lehet használni – mondta Magyarósi Szilvia.

RS9736_KA-20131210-IMG_0070-bioklima-klub-scr

Az egyetem másik kutatási témáját az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéken dr. Tóth Miklós vezeti. Ők az emberi szervezet válaszait vizsgálják extrém fizikai terhelésre. A kutatócsoport a klimatikus paraméterek hatását elemzi a fizikai teljesítőképességre és stressz toleranciára. A fizikai teljesítőképességet és a fizikai aktivitás során fellépő stresszt külső fizikális körülmények, úgy mint a hőmérséklet, a páratartalom vagy a légnyomás nagymértékben befolyásolhatják. A globális klímaváltozás generációról-generációra lassan, de folyamatosan változtatja meg az adott földrajzi területen élő emberek fizikális teljesítőképességét és stressztűrő-képességét.

bioklima_logo

új széchenyi terv_logo

Kiss-Bódi Bernadett

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem