karácsony_ RS9768_KA-20131212-IMG_0368-karacsonyi-unnepseg-scrKülönleges hangulatú időszak az advent, mely a várakozásról, a készülődésről szól, és éppen ez a készülődés az, ami megadja az ünnep rangját, súlyát – mondta dr. Szél Ágoston rektor a Semmelweis Egyetem karácsonyi ünnepségén. Az életünket átszövő egyéb ünnepek során, így például születésnapok, névnapok alkalmával, a szeretet megnyilvánulása szűkebb körű, míg karácsonykor a világon jóformán mindenki ünnepel, és szeretetét sokfelé szórja szét, sokaknak adja át, így az egész földkerekséget áthatja az ünnep – fogalmazott dr. Szél Ágoston, aki sorra vette miként változik a karácsonyhoz való viszonyunk az idő múlásával. Gyermekként még a saját ajándékainkra várunk izgatottan, míg érettebb korba lépve már az adás öröme kerül a középpontba. A rektor beszédében hangsúlyozta: „A szeretet ünnepe összeköt minket világszerte, az emberszeretet pedig egy olyan nélkülözhetetlen tulajdonság, ami elengedhetetlen, pláne a mi esetünkben, oktatók, gyógyítók körében”.

RS9759_KA-20131212-IMG_0396-karacsonyi-unnepseg-scrDr. Szél Ágoston Márai Sándor szeretettel kapcsolatos idézetét ajánlotta az ünneplők figyelmébe: „Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet, mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni…A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni, ha kimondják már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben”.

Dr. Szél Ágoston azt kívánta, hogy ebben a fényben és szeretetteljes levegőben éljünk, s minél többet juttassunk másoknak is e szeretetből. Hiszen a szeretet kicsit hasonlít a tudományra; az a „vagyontárgyunk”, amiből minél többet adunk, annál több marad nekünk. „Kívánom, hogy minél többet adhassunk egész életünkön át, és így minél több maradjon nekünk” – zárta beszédét a rektor boldog ünnepeket kívánva.

RS9760_KA-20131212-IMG_0393-karacsonyi-unnepseg-scrA karácsonyi ünnepségen fellépett a Medikus Zenekar. Dubóczky Gergely karmester elmondta, immár hagyomány, hogy fellépnek a karácsonyi ünnepségen, az egyetem pártfogásának köszönhetően pedig több mint öt éve működhet a többnyire orvosokból, gyógyszerészekből álló medikus zenekar. Idén két ünnepi hangulatú, egy Bach és egy Wagner tétellel ajándékozták meg az egyetemi dolgozókat.

Dobozi Pálma

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.