December 2-án Sasaki Kichisaburo – Judo Initiator in Hungary  címmel tartott előadást Nagamiya Shoji neves fizikus a Testnevelési és Sporttudományi Karon a TF Sporttudományi Klub keretein belül.

judo

A japán professzor nagyapjának, Sasaki Kichisaburonak, a magyar dzsúdó elindítójának életéről és magyarországi tevékenységéről mesélt. A TF Sportegyesület legfiatalabb – hat-tízéves – növendékeitől kezdve a kar vezető tisztségviselőin át több mint hatvanan voltak kíváncsiak Nagamiya professzor előadására arról, miért és kiknek a hívására jött Magyarországra a nagyapja, és hogyan ismertette meg a japán harcművészet alapjaival a tanfolyamára jelentkezőket Magyarországon a XX. század elején. Az elbeszélésből olyan érdekességekre is fény derült, mint például az, hogy Sasaki mesternek az 1907-ben Djudo címen kiadott könyve az első, nem japánul írt hiteles szakkönyv a modern dzsúdóról.
Nagamiya professzor után Galla Ferenc, a TF egykori tanszékvezetője, Magyarország egyetlen piros-öves mestere mesélt a kezdetekről. Elmondta, hogy hazánkban eleinte túlságosan veszélyesnek tartották a sportágat, így a ’40-es évekig nem is volt szabad művelni. Ezért torpant meg a Sasaki mester által elindított folyamat, ezért nem vett lendületes folytatást a dzsúdó fejlődése, egészen az ’50-es évekig.
Mind Nagamiya, mind Galla professzor előadását számos kérdés és hozzászólás követte. A legkisebbek kérdéseit Németh Endre, az Úszás, Vízi- és Küzdősportok Tanszék adjunktusa tolmácsolta az előadóknak.
A rendezvényen jelen volt Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke is, aki Nagamiya professzornak a magyar dzsúdóért kitüntetés arany fokozatát adományozta szervezete elnökségének döntése értelmében.
A bő kétórás eseményről a dzsúdóbarátok számos, eddig sosem hallott történettel gazdagabban tértek haza.

Bardocz-Bencsik Mariann
Fotó: Kerekes Zoltán