Újra látogatható a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának könyvtára, mostantól megújult külsővel és muzeális értékű kötetekkel várja a téma iránt érdeklődőket. A megnyitón két új kiadványt is bemutattak, melyek több szakmához is szólva az inkontinencia jelenéről és jövőjéről számolnak be.

RS9394_KA-20131203-IMG_9335-urologia-konyvtar-atado-konyvbemutato-scr (1)
dr. Nyirády Péter

Több nemes ügyért gyűltünk össze, hiszen könyvtárunk megnyitásával egyidejűleg két új kötetet is bemutathatunk – kezdte köszöntőjét dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója. A professzor kiemelte: a klinika kicsiny könyvtára témájában a legnagyobb. Ráadásul az elmúlt hónapokban a gyűjteményt kibővítették és nyelvek szerinti bontásban tematizálták, ami nagyban megkönnyíti a keresést. Tény, hogy könnyebb az interneten kutakodni, de kötelességünk elődeinkre így is emlékezni – tette hozzá. Az intézetvezető a Medicina Könyvkiadónál most megjelent „Inkontinencia” szakkönyv második átdolgozott és korszerűsített kiadását, valamint az „Inkontinens beteg ápolása” című kiadványt példaértékűnek tekinti.

RS9389_KA-20131203-IMG_9356-urologia-konyvtar-atado-konyvbemutato-scr
dr. Kelemen Zsolt

Dr. Kelemen Zsolt professzor bemutatta az urológián belüli egyes aldiszciplínákat érintő köteteket: többek között a vizeletürítési zavarnak, az andrológiának, a vesének, az onkológiának és az endoszkópiának is nyitottak külön polcot. Leemelt néhány, az 1900-as évek elején kiadott kötetet is, különös figyelmet fordítva egy gazdagon illusztráltra, mely 1100 oldalon részletezi a húgycső betegségeit. Mint mondta, ilyen részletességgel megírt könyvet ma már nem készítenek.

RS9370_KA-20131203-IMG_9434-urologia-konyvtar-atado-konyvbemutato-scr
dr. Vasas Lívia

Dr. Vasas Lívia, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának főigazgatója hangsúlyozta: az egyetem könyvállománya több mint 500 ezer kötetből áll. Sajnos számtalan közülük dobozokban sínylődik a helyhiány miatt, ezért is különleges ez a mai alkalom, mert itt évszázados kincsek találtak méltó helyre. Kiemelte a bemutatott művek jelentőségét a gyógyításban és az oktatásban, valamint javasolta azok online változatának megjelentetését.

RS9381_KA-20131203-IMG_9382-urologia-konyvtar-atado-konyvbemutato-scr
dr. Hamvas Antal

A vizelet és széklet inkontinencia súlyosan befolyásolja a mindennapi életminőséget és a munkaképességet. A hazai népesség nagyjából öt százalékát érinti, a társadalom idősödésével pedig fokozódó egészségügyi, szociális és gazdasági problémát okoz. „Meg merem kockáztatni, hogy a témában itthon mi vagyunk a legjobbak, munkacsoportunk a Kontinencia Társaság alapításában és az új kiadványok megszületésében jelentős, pótolhatatlan szerepet játszott” – emelte ki dr. Hamvas Antal, az Urológiai Klinika docense, a Magyar Kontinencia Társaság főtitkára, aki „Az inkontinens beteg ápolása”, valamint az „Inkontinencia” társszerkesztőjeként vett részt a bemutatón.

Szintén szerkesztő volt dr. Katona Ferenc, a Magyar Kontinencia Társaság elnöke, aki szerint ez a könyv is, mint akármelyik más, tükrözi keletkezésének történetét. A professzor nyomatékosította: „a kiadványok elkészítése közös munkaként azt a múltat tükrözi, mely a társaságot interdiszciplinárissá tette. Urológusok, gyermekgyógyászok, nőgyógyászok, fizioterapeuták írták, szerkesztették.” Az elnök kiemelte: „a könyv csomópontot jelent, összefoglalja a tapasztalatokat, melyek addig a mértéket jelentették.”

RS9378_KA-20131203-IMG_9397-urologia-konyvtar-atado-konyvbemutato-scr
dr. Katona Ferenc

A fejlett országok, így az Európai Unió lakosságának átlagéletkora – ezzel együtt Magyarországé is – fokozatosan eltolódik az idősebb korosztály felé. A vizelet és széklet inkontinencia az idősebb korosztályt részben a korral járó természetszerű problémák és fokozódóan szaporodó betegségek folytán külön érinti. Az ellátás elsődleges célja a betegek vizsgálata után a helyes diagnózis felállítása, megfelelő kezelést, terápiát csak ennek alapján lehet bevezetni. Ezt azonban nagymértékben befolyásolja a betegek szégyenérzete: sok inkontinens személy még háziorvosa előtt is elhallgatja állapotát, ami veszélyezteti a korai kezelés hatékonyságát. Ezzel kapcsolatban dr. Katona Ferenc úgy fogalmazott: „bár e két megjelent kötet több szakmához is szól, ezzel nem fejeztük be a munkát. Olyan átfogó köteten dolgozunk, ami az érintetteket szólítja majd meg és segítségükre lesz abban, hogy visszaszorítsák szégyenérzetüket.”

 

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.