November 21-én a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjét is ki kellett üríteni az Orczy parknál talált világháborús betonromboló gránát miatt. Az ott tartózkodó 800 fő – hallgatók, tanárok, kutatók, valamint egy gyermekorvosi konferencia résztvevői – húsz perc alatt hagyta el az épületet, az evakuálás elrendelésétől számított harminc percen belül pedig a közterületi gyülekezési pont is kiürült.

bomba_ 1_1_blsziMint arról a Biztonságtechnikai, Logisztikai és Szolgáltatási Igazgatóság (BLSZI) tájékoztatott: 15.34-kor érkezett a kiürítésére vonatkozó kérés a rendőrségtől, mely lebonyolítására 17 óráig adtak határidőt. A kiürítés első lépéseként három nyelven felszólítás hangzott el az automata hangosító berendezésen keresztül, hogy a bent tartózkodók hagyják el az épületet műszaki okokból, illetve távolodjanak el az épülettől. A felhívás a kiürítés ideje alatt folyamatosan ismétlődött. A hangosító berendezésen keresztül további tájékoztatás hangzott el élőszóban a helyzet pontosítására. A BLSZI munkatársai az épületet szobáról szobára végigellenőrizték, a szolgálatban lévő vagyonőrök és a BLSZI megkülönböztető jelzést viselő munkatársai a kiürítést személyesen irányították, az érintetteket folyamatosan tájékoztatták tennivalókról.

bomba_blszi„A rendszeres gyakorlatoztatásnak és a biztonsági rendszerek tervszerű karbantartásának köszönhetően az evakuálást hatósági segítség nélkül, saját erőből végrehajtotta a BLSZI, az épületben tartózkodók fegyelmezett együttműködésével” – összegzett dr. Major László igazgató.

A kiürítés érintette az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Üllői úthoz közeli főépületét és az égésplasztika egységet is, de a közelben lévő Heim Pál Gyermekkórház bejáratát szintén lezárták. A gránátot végül a helyszínen hatástalanították, a korlátozásokat még aznap este 22.30-kor feloldották, az intézményeket pedig mindenki újra birtokba vehette.

Dobozi Pálma, Mozer Mária
Fotók forrása: Biztonságtechnikai, Logisztikai és Szolgáltatási Igazgatóság (biztonsági kamera felvételek), kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.