RS8577_KA-20131120-IMG_8263-palkovics-miklos-80-szuletesnap-mta-scrNyolcvanadik születésnapja alkalmából „Az agy mikrodisszekciójának 40 éve” címmel rendezett nemzetközi szimpóziumon köszöntötték dr. Palkovits Miklóst, az MTA rendes tagját, a Doktori Tanács elnökét, Széchenyi- és Prima Primissima díjas anatómust, endokrinológust.

A nevéhez fűződik az úgynevezett mikrodisszekciós (micropunch) vizsgálati módszer kifejlesztése. Az eljárás lehetővé teszi bizonyos sejtcsoportok, magok izolált kivételét az agy 150-180 területéről. A mikrodisszekció az alapja a Palkovits Miklós által a Semmelweis Egyetem (SE) Anatómiai Intézetében létrehozott Humán Agyminta Banknak, amely jelenleg közel 40 ezer mintát tartalmaz.

RS8598_KA-20131120-IMG_8213-palkovics-miklos-80-szuletesnap-mta-scrDr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében rámutatott: Palkovits Miklós szenvedélyes tudományszeretetével és kérlelhetetlen teljesítményelvűségével megteremtette a kiválóság új mércéjét. „Akadémikusként és a Doktori Tanács elnökeként a Te megújító gondolkodásodnak, kivételes eltökéltségednek az eredménye az a rend, amely ma a hazai tudományos teljesítményt és kiválóságot méri és jelöli. Úgy hiszem, mindaz, ami az Akadémia megújulásában gondolkodásod és kezed nyomát viseli, hosszú időre értékelvűen és megnyugtatóan fogja meghatározni a hazai tudományosság mércéjét és érvényét. Van, aki pályájával és jellemével egyaránt mértéket szab. Te ilyen tudós, ilyen vezető, ilyen munkatárs vagy” – fogalmazott dr. Pálinkás József.

RS8594_KA-20131120-IMG_8222-palkovics-miklos-80-szuletesnap-mta-scr
A szimpóziumon felolvasták dr. Szél Ágostonnak, a Semmelweis Egyetem rektorának a köszöntőjét, aki egyebek mellett arról írt: dr. Palkovits Miklós rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, melyek a kiemelkedően jó egyetemi tanárt jellemzik, vagyis abszolút biztos tudással, érzékelhetően erős ihletettséggel a tudás átadására, rendkívül jó kommunikációs készséggel, magabiztossággal és meggyőző erővel. Tudásának forrása nemcsak a tankönyvekben gyökerezik, hanem kutatóként maga is kiveszi részét az új ismeretek megszerzésében, bővítésében. Dr. Szél Ágoston kitért arra is, hogy tanítványok sokasága mondhatja el magáról, hogy szerencsés, mert Palkovits professzort a mesterének nevezheti.  „Vizi E. Szilveszter nyilatkozta róla egyszer azt, hogy Palkovits Miklós »olyan csillaga a magyar tudományos naprendszernek, amely körül 100 és 100 bolygó, vagyis 100 és 100 tanítvány kering, egy olyan csillag, amely iskolát teremtett«” – olvasható dr. Szél Ágoston levelében. A rektor végezetül azt kívánta: minél több Palkovits Miklóshoz hasonlítható kutató teremjen a Semmelweis Egyetemen.

RS8595_KA-20131120-IMG_8218-palkovics-miklos-80-szuletesnap-mta-scrDr. Csillag András, az SE Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója Magyarország egyik legkiválóbb agykutatójának nevezte Palkovits Miklóst. „Vérbeli anatómus, aki rendszerben tud gondolkodni, s komoly szerepe volt a rendszerként felfogott idegtudomány meghonosításában, elterjesztésében. Az agy szerelmese, aki azonban sohasem feledkezik meg a test egészéről. Erről tanúskodnak a perifériás vegetatív idegrendszerrel kapcsolatos alapvető felismerései” – részletezte az akadémikus szakmai érdemeit az intézetigazgató.

Dr. Freund Tamás, az MTA rendes tagja, Agy díjas neurobiológus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója úgy fogalmazott: szakmai zsenialitásán túl emberi kvalitásai is tiszteletet érdemelnek, mindenekelőtt a legbenső énjéből fakadó őszintesége és tisztasága, maximalizmusa és szerénysége.

Tóth-Szabó Szilvia

Forrás: mta.hu
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.