Tíz fiatal, már eddig is figyelemre méltó eredményeket elérő kutató vehette át a fiatal tudósoknak hetedik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában. Az elismerést dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója adta át az MTA Székházában.

„A Junior Prima Díj a teljesítmény elismerése. Remélem, hogy erőt ad Önöknek abban a bátor vállalkozásukban, amelynek célja, hogy megismerjék az ismeretlent” – köszöntötte a díjátadási ünnepségen a fiatal kutatókat dr. Pálinkás József. Mint fogalmazott, az ifjú tudósok immár részévé váltak a tudomány évezredek óta tartó nagy történetének, eredményeikből pedig egy újabb kutatói generáció fog majd építkezni.

szasz1Junior Prima Díjat kapott dr. Szász A. Marcell az emlő daganatos betegségeinek kutatója. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézetének rezidense kifejlesztett egy olyan molekuláris diagnosztikus tesztet, amely megbízhatóan képes előre jelezni a hagyományos patológiai vizsgálatokkal nehezen jellemezhető, köztes differenciáltsági besorolású emlőrák prognózisát. Évekkel ezelőtt kezdeményezte egy hazai transzlációs szemléletű kutatói konzorcium létrehozását, amelyben orvosok, molekuláris biológusok, bioinformatikusok, betegek együttes munkája a kutatási eredmények gyorsabb gyakorlati hasznosulását tenné lehetővé a betegek javára. A már eddig is számos szakmai elismerést elnyerő, tudományos közleményeivel pedig az MTA doktora címhez előírt publikációs szintet teljesítő fiatal tudóst a Junior Prima díjra dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint dr. Schaff Zsuzsa akadémikus, illetve dr. Tímár József és dr. Szél Ágoston, az MTA doktorai ajánlották.

Tóth-Szabó Szilvia, mta.hu

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.