RS8379_20131116-IMG_7454-dies-academicus-net-scrA Dies Academicus ünnepségen átadták a címzetes egyetemi tanári, a címzetes egyetemi docensi, a magántanári és a mesteroktatói címeket, a kiváló PhD-oktatói kitüntetéseket és az alapítványi díjakat. Az Egyetemi Szenátus ünnepi ülésén a doktori iskolát elvégzetteket esküjük letétele után PhD-fokozatú doktorrá avatták.

Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében elmondta: 1769. november hetedikén Mária Terézia a Nagyszombati Egyetemet egy újabb karral, az orvosival bővítette, így ezt tekintjük intézményünk születésnapjának. Egy egyetem életében két dolog nagyon fontos: egyrészt a múlt, és Magyarország első orvosegyetemeként mi büszkén közeledünk negyed évezredes fennállásunk felé. A másik, amire szükségünk van – sorolta a rektor, a jövő, a PhD avatás pedig éppen erről szól. Goethe szerint a jó szülő gyökereket és szárnyakat ad gyermekének. Mi a PhD hallgatóknak gyökereket biztosítunk, mert egy 244 éves intézmény tradícióját adjuk a diplomával együtt, és szárnyakat is kapnak, hiszen ezzel fel vannak jogosítva a tudományos életben való részvételre – emelte ki dr. Szél Ágoston.

Idén 93 jelölt szerezte meg a PhD-fokozatú doktori címet, akiket felavatásuk után dr. Szél Ágoston és dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke fogadták kézfogásukkal doktortársaikká. Kitüntetéses doktori címet Virághné dr. Hellinger Éva vehetett át.

„Ünnep ez a mai nap a frissen avatott doktorok számára, akik azzal az elégedettséggel vehették át diplomájukat, hogy kitartásukkal elérték kitűzött céljukat” – mondta dr. Rácz Károly. Az elnök azt kívánta a doktoroknak, hogy a diploma legyen támogatás és bátorítás az új ötletek megvalósításához. Azt kérte, merítsenek erőt a nagy elődök munkásságaiból és sikereiből, mert hagyományaink tisztelete nélkül jelenünk és jövőnk is gyökértelen.

Kitérve az orvos-elvándorlásra dr. Rácz Károly kifejtette: a szakmai előmenetelt tekintve az egy-két éves külföldi tanulmányút gyakran hasznos, csábítóak lehetnek azonban hosszabb távon is a jobb kutatási feltételek, a magasabb kereseti lehetőség és az elfogadhatóbb életkörülmény. Sok fiatal diplomás számára ezek nyomós érvek a külföldi letelepedésre, a veszteség azonban óriási. Majd Széchenyi Istvánt idézve marasztalta kollégáit: „a tudományos ember tevékenysége a nemzet igazi hatalma”.

RS8382_20131116-IMG_7436-dies-academicus-net-scr

A doktori képzés területén nyújtott kiemelkedő munkájáért a Kiváló PhD-oktató kitüntetést dr. Kéri György kutatóprofesszor, dr. Radák Zsolt intézetvezető egyetemi tanár és dr. Rozgonyi Ferenc nyugalmazott egyetemi tanár vehette át. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ifjabb dr. Farkas Zsolt emlékére létrehozott Veritas et Virtus Alapítvány I. díját Bugyik Edina, Kalmár Alexandra és Lovász Barbara Dorottya nyerte el, míg II. helyezést Kovács András, Leiszter Katalin és Pintér Alexandra kaphatott.

A Semmelweis Egyetem Baráti Köre Doktorandusz Kiválósági Díjjal ismerte el dr. Nguyen Minh Tu-t, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetből, valamint dr. Timár Csabát, az Élettani Intézet munkatársát.

A Szenátus a karok előterjesztése alapján címzetes egyetemi tanári címet adományozott dr. Hacki Tamásnak, dr. Pápai Zsuzsannának és dr. Czirják Sándornak. Címzetes egyetemi docensi címet dr. Szerb Imre, dr. Sipos László, dr. Kiss András és dr. Kurimay Tamás vehetett át. Magántanári címmel dr. Vörös Attilát és dr. Takácsi-Nagy Zoltánt tüntették ki, a Mesteroktatói cím pedig dr. Lőrincz Jenőt és dr. Szamosi Tamást illette.

RS8385_20131116-IMG_7431-dies-academicus-net-scrA dr. Genersich Antal Alapítvány díjait dr. Sótonyi Péter és dr. Tímár József professzor, a kuratórium tagjai adták át: a hallgató díjazott Székely Nóra Anna és Daher Tamás, V. éves ÁOK hallgatók. Dr. Genersich Antal Alapítvány díjazott lett a Magyar Patológusok Társasága felterjesztése alapján dr. Kulka Janina, a Magyar Onkológusok Társasága felterjesztése alapján dr. Bodrogi István, valamint dr. Tímár József felterjesztése alapján dr. Szirmai Imre is. Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat dr. Vécsei László kapta, a határon túli különdíjat pedig dr. Benedek István, a Marosvásárhelyi Hematológiai Klinika igazgatója vehette át.

A Babics Antal Alapítvány Kuratóriuma 2013-ban ismételten tudományos pályázatot hirdetett, melyre fiatal oktatók, kutatók nyújthattak be olyan munkát, ami tudományos folyóiratban eddig nem jelent meg. A díjakat az alapítvány képviseletében dr. Nyirády Péter egyetemi tanár, az Urológiai Klinika igazgatója adta át dr. Mihály Zsuzsanna PhD-hallgatónak, valamint dr. Toldi Gergely rezidensnek.

Az ünnepséget dr. Szél Ágoston Sir Francis Bacon szavaival zárta: „a tudás hatalom”. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem sok nehézséggel küszködik, de egy dologban biztosan nem szenved hiányt: ez pedig a tudás.

A PhD-fokozatú doktorrá avatottak listája itt olvasható.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, ha részt vett a rendezvényen, töltse ki az online elégedettségmérő kérdőívet (2 percet vesz igénybe, nekünk pedig nagy segítség). Köszönjük.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.