Az idei a 39. év, hogy a Semmelweis Egyetem díszdoktori címet adományoz a Doctor Honoris Causa ünnepségen olyan kiemelkedő professzoroknak, akik az egyetemmel hosszabb idő óta eredményes szakmai kapcsolatot ápolnak. 2013-ban a karok felterjesztése és a Szenátus döntése alapján hét professzor vehetett át díszdoktori címet – mondta a Semmelweis Szalonban rendezett ünnepség megnyitásaként dr. Szél Ágoston rektor.

RS8357_20131115-IMG_6797-DHC-atado-scrAz Általános Orvostudományi Kar felterjesztése alapján díszdoktori címet vehetett át dr. Tibor Juhász (Department of Biomedical Engineering and Department of Ophthalmology, University of California), dr. Gerhard M. Kostner (Institute of Molecular Biology and Biochemistry, Medical University of Graz), dr. Peter G. Medvecky (Department of Molecular Medicine of University of South Florida) és dr. Arthur J. Moss (University of Rochester Medical Center). Laudációjukat dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja ismertette.

Dr. Tibor Juhász Magyarországon, Dorogon született, s noha az Irvine University főállású professzora, rendszeres és aktív résztvevője a hazai szemészeti konferenciáknak. Munkájának középpontjában a szemészeti lézerek fejlesztése áll. 2008 óta egy általa kifejlesztett lézer teszi még biztonságosabbá a szaruhártyaműtéteket a Mária utcai Szemészeti Klinikán.

Dr. Gerhard M. Kostner a nemzetközi lipoprotein kutatás kiemelkedő személyisége. Több évtizede tart fenn szoros kapcsolatot a magyar lipidológiai kutató központokkal, intézete számos posztdoktort és kutatót fogadott a Semmelweis Egyetemről egy kétoldalú együttműködés keretében.

Dr. Peter G. Medveczky amerikai állampolgár, de Magyarországon született és 1970-ben a Semmelweis Egyetemen diplomázott. A világszerte elismert virológus és molekuláris biológus érdeklődésének középpontjában az onkogén és neurotrop herpeszvírusok állnak, az Orvosi Mikrobiológiai Intézettel való sikeres együttműködése az 1980-as évek közepe óta tart.

Dr. Arthur J. Moss elévülhetetlen érdemeket szerzett az elektrofiziológia és a klinikai kardiológia terén. Az elmúlt két évtizedben a ventricularis aritmiák kerültek érdeklődésének központjába. A Semmelweis Egyetemmel 2007-ben kezdte tudományos együttműködését a hirtelen szívhalál és szívelégtelenség, valamint annak nem-gyógyszeres kezelésének témakörében, ekkor csatlakozott az egyetem a MADIT (Multicenter Automated Implanted Defibrillator Trials) – CRT klinikai vizsgálathoz.

Az Egészségtudományi Kar felterjesztése alapján díszdoktori címet nyert el dr. Marie T. O’Toole (Department of Nursing, Rutgers University). Laudációját dr. Domján Gyula, a kar dékánhelyettese ismertette.

Dr. Marie T. O’Toole pótolhatatlan szerepet játszott az ápolóképzés területén egyedülálló, kettős diplomát adó program elindításában, mely a Nazareth College of Rochester (USA), a Laurea University of Helsinki és az Egészségtudományi Kar együttműködésén alapul.

Díszdoktori címet vehetett át dr. Peep Veski (Institute of Pharmacy Faculty of Medicine University of Tartu), laudációja a felterjesztő Gyógyszerésztudományi Kar dékánjától dr. Zelkó Románától hangzott el.

Dr. Peep Veski Észtországban született, a Semmelweis Egyetemen végzett gyógyszerészként, majd visszatért Észtországba, de azóta is több szálon kapcsolódik Magyarországhoz. A „Pharmaceutical Technology and Biopharmatics” területen sikeres együttműködés alakult ki a Gyógyszerészeti Intézettel, dr. Klebovits Imre munkacsoportjával. Peep Veski professzor kezdeményezte az Észt-Finn-Magyar Gyógyszerész Társaság újjáélesztését is.

Dr. Paul G. M. Luiten (Faculty of Mathematics and Natural Sciences, University of Groningen) laudációját a jelölő Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánhelyettese, dr. Berkes István ismertette.

Dr. Paul G. M. Luiten a világ egyik legelismertebb tudósa az agyi érrendszeri neurobiológia és patológia területén, jelenleg az agy egészséges állapotban való megőrzése áll érdeklődése fókuszában. Több magyarországi egyetemmel is szoros szakmai együttműködést alakított ki, neki köszönhetően két Semmelweis Egyetemen végzett hallgató szerzett PhD-fokozatot a Groningen University-n.

RS8321_20131115-IMG_6994-DHC-atado-scrAz ünnepség végén dr. Szél Ágoston rektor hangsúlyozta: egy egyetem, legyen bármilyen nagy tradíciója, nem állhat egyedül. A rektor reményét fejezte ki, hogy a korábban elindult nemzetközi együttműködések továbbra is sikeresek lesznek, és az új díszdoktorok tovább terjesztik a Semmelweis Egyetem jó hírét. Kiemelte, a Semmelweis Egyetem számára nagy megtiszteltetés, hogy ilyen kiemelkedő tudósokkal bővülhetett díszdoktorainak köre.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Kérjük, ha részt vett a rendezvényen, töltse ki az online elégedettségmérő kérdőívet (2 percet vesz igénybe, nekünk pedig nagy segítség). Köszönjük.

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.