RS8099_20131112-IMG_6156-kazai-agnes-scrA sikeres pályázat titka – a pályázati kiírással összhangban lévő, megfelelő szakmai témaválasztás mellett – a jó csapatmunka. Rendkívül fontos a kutató és a mögötte álló pénzügyi, HR, adminisztrációs, közbeszerzési és egyéb szervezeti egységek közötti együttműködés – osztja meg tapasztalatait Szitáné dr. Kazai Ágnes, aki a Pályázati és Innovációs Központ Kft. megszüntetése után az Innovációs Központban irányítja a pályázati tevékenységet. A szakember több mint két évtizede foglalkozik kutatás-fejlesztéssel és innovációval; korábban a Magyar Szabadalmi Hivatalnál és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban is dolgozott, részt vett az iparjogvédelmi, az innovációs, valamint a kutatási és technológiai innovációs alapról szóló jogszabályok megalkotásában.

A Semmelweis Egyetemet érintő pályázatokkal összefüggésben elmondta, alapvetően négy pályázattípusban vesz részt az egyetem: hazai közfinanszírozású pályázatokban (pl. KTIA és OTKA), tisztán uniós pályázatokban (7. keretprogram), társfinanszírozású pályázatokban (az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett pályázatok), valamint más, külföldi támogatású programokban (pl. NIH, Wellcome Trust).

Fontos tudni, hogy a következő időszakban a társfinanszírozott programok terén élesebb versenyre kell felkészülni, mivel ebből a pénzügyi keretből a korábbi időszakhoz képest feleannyi forrás jut a közép-magyarországi régióra a következő hét évben. Sok lehetőséget kínál majd ugyanakkor a tisztán uniós pályázatok kategóriájába tartozó, 2014-20 közötti Horizont 2020 program. Ennek teljes költségvetése több mint 70 milliárd euró, amelyből a munkaprogramokban, pályázati felhívásokban foglalt összegekre pályázhatnak majd az egyes országok. Egy fontos szempont van: egyedül általában nem indulhat senki, legalább még két másik társult vagy tagállamból álló konzorciumok juthatnak támogatáshoz. „A Semmelweis Egyetem előtt most két nagy kihívás áll: a kutatási tevékenység mellett a nemzetközi kapcsolatrendszert is erősíteni kell; felfrissíteni a korábbi együttműködéseket és újakat találni” – hívja fel a figyelmet Szitáné dr. Kazai Ágnes.

RS8100_20131112-IMG_6147-kazai-agnes-scrA program keretében a „Tudományos kiválóság” és a „Társadalom kihívások kezelése” büdzséből van a legnagyobb esélye pénzt nyerni az egyetemnek; utóbbinak van egészségügyi alprogramja is. Fő irány az öregedő társadalommal kapcsolatos kutatások támogatása, a mentális egészséggel összefüggő projektek és az agykutatás. Számos háttérkutatás kimutatta, hogy az aggyal összefüggő betegségek egyedül annyi kiadást emésztenek fel, mint a többi rizikófaktor, ezért koncentrálnak erre a területre forrásokat.

Szitáné dr. Kazai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió az idei évben indította el az ún. Human Brain Project-et, amelynek mentén Magyarország is támogatja saját agykutatási programját, az MTA vezette, 12 milliárd forintban részesülő Nemzeti Agykutatási Programot. A tíz konzorciumi tag egyike a Semmelweis Egyetem.

A Horizont 2020 „Tudományos kiválóság” alprogramja keretében tehetséges kutatók és munkacsoportjaik pályázhatnak; ezen a területen feltörekvő, magas hozzáadott értékű pályázatokra van szükség, a hangsúly valóban a kiválóságon, a szellemi kapacitáson van.

Az elmúlt évekre visszatekintve, a Semmelweis Egyetem legsikeresebb pályázatai között említette Szitáné dr. Kazai Ágnes a 2008-10 között megvalósított Semmelweis Híd projektet, ami szakmaiságában és pénzügyileg is kiemelkedő volt, egyfajta mintaprojektként bekerült az Európai Bizottság kiadványába is. Országos szinten az egyetem hagyományosan az OTKA-pályázatokban, vagyis alapkutatásban a legerősebb.

A folyamatban lévő pályázatok közül nagy kihívás a jelenleg is folyó Korányi projekt. Szakmailag jelentős eredmény a már átadott Skill Centrum, és kiemelten fontos a perinatális intenzív centrumok fejlesztésével összefüggő 860 millió forintos projekt – összegezte a tapasztalatokat Szitáné dr. Kazai Ágnes.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.