13. alkalommal rajtolt el a Tudás Útja elnevezésű futóverseny november 10-én, vasárnap a Semmelweis Egyetem (NET) Nagyvárad téri Elméleti Tömbjétől. Az idén rekordot döntött az indulók száma; 655-en futottak félmaratont vagy 6 kilométert, ami másfélszer több, mint a tavalyi évben.

A fővárosi egyetemek mentén haladó Tudás Útja futóverseny résztvevői köre is szélesebb lett, hiszen 32 felsőoktatási intézményből neveztek a versenyre, köztük 4 külföldi és 9 vidéki intézmény hallgatói. A rendező Semmelweis Egyetem színeiben elindult az „Akadémiai 6-os” futáson az egyetem rektora, dr. Szél Ágoston is, aki immár hagyományos részvevője a versenynek, ezzel is példát mutatva a hallgatóknak, munkatársaknak. A rektor együtt teljesítette a távot Martinek János kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és Európa-bajnok öttusázóval. A félmaraton mezőnyében ott volt Kropkó Péter ötvenegyszeres Ironman is.

Idén először kilométer-gyűjtésre is volt lehetőség, amelynek keretében az egy felsőoktatási anyaintézményből érkező futók – hallgatók és oktatók – teljesített távjainak összeadásával értékelték a három legtöbb kilométert futó intézményt. A hat kilométeres távon hatalmas hajrá döntött a végeredményről. Az egyetemek között végül a Semmelweis Egyetem nyert.

A rendező Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar és a szervezést koordináló Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) célja az volt a rendezvénnyel, hogy mindenkinek lehetőséget adjon az egészséges sportolásra és felhívja a figyelmet arra, hogy a rendszeres futás nemcsak fogyaszt és növeli az állóképességet, hanem feltölti a szervezetet oxigénnel. Jó hatással van a vérkeringésre, serkenti az izmok és az agy vérellátását is, így javítja a koncentrálóképességet.

A verseny megnyitóján részt vett dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke és dr. Szentes Tamás, a Budapest Főváros egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese is. A Semmelweis Egyetem és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség bízik abban, hogy néhány éven belül több ezer futót tud majd megmozgatni ez a verseny.

A részletes eredmények erre a linkre kattintva olvashatók.

Kiss-Bódi Bernadett

Galéria

8kép

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.