Hétfő délutántól a semmelweis.hu lesz a Semmelweis Egyetem elsődleges, hivatalos webcíme, így az egyetem honlapja és a központi rendszerbe tartozó több mint 120 alhonlapja is ezen a domainen fut majd. A változtatást egyebek mellett az indokolja, hogy az egyetem weboldalának jelenlegi címe, a semmelweis.hu túl hosszú, külföldiek számára nehezen megjegyezhető, és nem épült be a köztudatba. A korábbi webcím, a sote.hu a tapasztalatok alapján még mindig népszerű, ám ez az egyetem régebbi elnevezésének rövidítése, és ma már nem alkalmas arra, hogy közös platformot jelentsen mind a hat kar számára.

A honlap szerkesztőbizottságában megfogalmazódott korábbi javaslatokkal összhangban az egyetem vezetése úgy döntött: a semmelweis.hu webcím harmonizál az egyetem elnevezésével és alkalmas mind a hat kar megjelenítésére. A döntés nyomán a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság megegyezett a semmelweis.hu-t birtokló vállalkozással, és a nyár folyamán az egyetem tulajdonába került a domain.

Az új domain – amellett, hogy sokkal könnyebben megjegyezhető mind belföldön, mind külföldön – az egyetem egységes megjelenését szolgálja, mivel elfogadható alap lehet arra, hogy a jövőben minden alhonlap webcímében megjelenjen. Ez hosszú távon erősíti az egyetem pozícióját az olyan ranglistákon is, melyek a világ egyetemeinek webes megjelenését vizsgálják (pl. Webometrics).

A régi címek az új webcím bevezetése után is működni fognak, és átvezetik az olvasót a semmelweis.hu-ra.

RS7812_20131106-IMG_5416-uj-honlap-stock-scr_crop

Az új webcím bevezetésével párhuzamosan változik a központi honlap néhány arculati eleme is; november 11-től egy letisztultabb megjelenésű oldallal találkozhat az, aki a Semmelweis Egyetem honlapjára kattint. A honlap szerkesztőbizottsága által jóváhagyott, felfrissített arculatban megmarad a honlap színvilága és elrendezése, változás leginkább a fejlécet érinti, ahol a másodlagos menüsor helye és formája módosul. Eltűnik a háttérből a rektori épület képe, mert a tapasztalatok szerint – az eltérő felbontás miatt – nem minden monitoron működött jól. A statikus oldalakon a menüpontok szövegénél növeltük a betűk méretét a jobb olvashatóság érdekében.

A központi WordPress rendszerben jelenleg található több mint 120 alhonlap a központi honlappal egyidejűleg, automatikusan átáll az új megjelenésre. Az alhonlapok csak színvilágukban mutatnak majd kisebb eltérést a főoldalhoz képest. Az új arculat keretében lehetőség nyílik az alhonlapokon a másodlagos címerek, logók használatára; ehhez szükség esetén segítség kérhető a Marketing és Kommunikációs Igazgatóságtól. Maga a szerkesztés módja semmit sem változik.

Megújul, és könnyebben használhatóvá válik a keresés funkció is a honlapon. A korábbi nehézséget az jelentette, hogy a központi rendszeren kívüli honlapokat is be kell kötni a keresésbe, vagyis száznál jóval több önálló honlapot szükséges összekötni. Hétfőtől a találati eredményeknél fülek segítségével lehet majd választani, hogy az egyetem központi oldalán, a Hírek oldalon, vagy az egyéb aloldalakon talált eredményeket szeretné-e megtekinteni a látogató.

Dobozi Pálma, Sági Zenina
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.